Tudatosság

2024.06.28. 11:00

Elektronikai hulladék leadása sokakat nem foglalkoztat

A kisebb kütyüktől kezdve a nagyobb elektronikai berendezésekig rengeteg eszközt használunk, amíg működik. Ám sokan, ha valami hibája van, egyszerűen kidobja a kukába, pedig az elektronikai hulladék leadása sokkal környezetvédőbb megoldás lenne. Újrahasznosítható rengeteg alkatrész, és a különböző anyagok más formájukban pedig még jó szolgálatot tehetnek.

Jusztin Levente

Fotó: MW

Manapság nehezen elképzelhető egy olyan életforma, ahol nem a mobiltelefonunk ébreszt, nem a mikrohullámú sütőben melegítjük meg az ebédünket, vagy nem a laptopunk segítségével intézzük ügyeinket. Társadalmunk rengeteg elektronikai cikkel vetette magát körbe, mellette pedig fontos lenne tudatosan használni ezeket az eszközöket. Ha hibásak és ki szeretnénk dobni, gondoljunk arra, hogy az elektronikai hulladék leadása környezettudatosabb módon is lehet, a környezetre pedig ártalmas, ha nem szelektáljuk a többi hulladéktól.

Elektronikai hulladék leadás országszerte
Elektronikai hulladék leadása országszerte
Fotó: Varga Jozsef Zoltan

Az elektronikai hulladék leadása több helyen lehetséges

Az e-hulladék különböző formájában létezik, lehetnek kisebb és nagyobb berendezések, de valami közös ezekben: rengeteg nyersanyag kell az előállításukhoz. A gyűjtőhelyek biztosítják azt, hogy újrahasznosítják a cikkek különböző elemeit. A legtöbb helyen ráadásul ezt ingyenesen meg is tehetjük.

Baranyában több lehetőségünk van erre, például a MediaMarktban vásárolt termékeket, amiket már e-hulladéknak számítanak mindenféle akadály nélkül leadhatjuk az üzletben ingyenesen. Kizáró ok lehet az átvétellel kapcsolatban, ha az elektronikus berendezés az emberi egészségre, testi épségre vagy a környezetre súlyos veszélyt jelent. Több forgalmazó, mint például a Praktiker is ezzel a tevékenységgel támogatja a fenntartható termelést és az ésszerűbb fogyasztási kultúrát.

A Steel-Metál Baranyában több településen, Pécsen, Villányban és Mohácson is telephelyet tart fent, ahol a legtöbb e-hulladékot ingyenesen leadhatjuk, legyen az mobiltelefon, számítógép, nyomtató vagy televízió.

Biztos, hogy azonnal le kell mondjuk eszközeinkről?

A tudatosabb elektronikai cikkek fogyasztásában egy elég pazarló trend alakult ki. Az ENSZ felmérése alapján egy év alatt világszinten 62 millió tonna e-hulladékot termelünk, a az elkövetkezendő öt évben ez pedig közel 30%-kal fog megnőni. A nyersanyagok felhasználása és a mérgező anyagok nem megfelelő tárolása hosszabb távon az emberiségre nézve nem ígér sok jót.

Több szakember, akik elektronikai cikkek javításával foglalkozik azt tudja tanácsolni, először érdemes ezeket az eszközöket bevizsgáltatni, érdeklődni a javításuk árával kapcsolatban. Ha egyszerű emberként lehet ennyivel hozzájárulni környezetünk védelméért, érdemes ezen elgondolkodni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!