Telefonról is elérhető

2024.06.30. 11:30

A Gondosóra olyan eszköz, amely biztonságos kapaszkodót jelent minden 65 év feletti számára

A Gondosóra program 2022 tavaszán indult, s lassan behálózza az országot. A legfrissebb adatok szerint már minden harmadik 65 év feletti magyar állampolgárnak (nekik alanyi jogon jár és ingyenes az igénybevétele) van ilyen eszköze.

Mészáros B. Endre

Fotó: Bánkúti Sándor

A legfrissebb kimutatások szerint a Gondosóra programra eddig a kétmillió 65 év feletti magyar emberből több mint 650 ezren regisztráltak. 

Az is kiderült, hogy két év alatt 19 ezer alkalommal történt életmentő beavatkozás a segítségével, és több mint háromszázezer esetben kértek valamit a beüzemelt készülékeken a diszpécserközponttól. 

A Gondosóra segítségével elérhető egy 24 órán át működő diszpécserszolgálat. 

Az idős használók szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat, a diszpécserszolgálat pedig kontaktszemélyek (családtag, szomszéd, barát, szociális gondozó) bevonásával intézkedik. A készülékkel kizárólag a diszpécserközpontba lehet jelzést indítani és a használóját is csak a diszpécserek tudják visszahívni, egyéb külső hívás fogadására az eszköz nem alkalmas. A Gondosóra továbbá nem riaszt közvetlenül orvost, hatóságot, nem sürgősségi segélyhívó. 

A diszpécser a következő esetekben tud segíteni: biztonság­érzet hiánya, higiéniás szükséglet, fizikai segítségnyújtás, szociális ellátási problémák, rosszullét, fulladás, otthoni baleset, elesés, eszméletvesztés (a jelzőkészülék beépített mozgásérzékelője ilyenkor automatikus jelzést ad), lakásban felmerülő problémák, szolgáltatás kimaradása, kulcsfontosságú eszközök meghibásodása. 

Első körben a program 2025 végéig fut, de máris vannak további fejlesztései. A legújabb az, hogy ingyenesen letölthető hozzá egy alkalmazás. Az applikációt a Gondosóra felhasználójának hozzátartozói is letölthetik telefonjukra, így értesítést kaphatnak, ha az idős ember veszélybe kerül és az alkalmazás segítségével nyomon követhetik az ezzel kapcsolatos legfrissebb információkat. Az IOS és Android platformon egyaránt elérhető app azonnali riasztást küld arról is, ha az óra esésérzékelője bekapcsol. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!