Szigetvár a pécsi utat választotta

2023.07.19. 15:40

Újabb baloldali baranyai város nem állt ki a béke mellett

Azt követően, hogy az MSZP-DK-s pécsi városvezető, Péterffy Attila önkormányzata sem állt ki a Parlament békepárti határozata mellett, a korábban MSZP-s parlamenti képviselőjelöltséggel is próbálkozó Vass Péter vezette Szigetvár testülete is hasonlóképpen tett.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Móricz István

Mint ismert, Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke arra kérte az önkormányzatokat, hogy csatlakozzanak az Országgyűlésnek az orosz–ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán hozott békepárti határozatához, amiben az szerepelt többek között, hogy a nemzetközi közösség minden tagjától azt várják, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjenek fel, és egyben elítélték Oroszország katonai agresszióját, kifejezték a béke iránti elkötelezettségüket. 

Szigetváron a nyáron került a testület elé az ezzel kapcsolatos előterjesztés, amely az országos baloldali felfogásnak megfelelően végül lesöpörte az asztalról az ügyet, holott az orosz-ukrán háború egyre több áldozatot követel, naponta százak halnak meg, miközben a nyugati fősodor szót sem ejt a mihamarabbi békekötés, a tűzszünet fontosságáról, hanem inkább a fegyverkezés elsődlegességét hangsúlyozza. Szigetváron pedig úgy döntöttek, hogy a város önkormányzat „nem kíván állást foglalni” a kérdésben.

Fazekas Róbert, a Fidesz szigetvári frakcióvezetője úgy nyilatkozott, hogy szerinte felháborító az, hogy megválasztott képviselőknek kell elmagyarázni, hogy az egy esztendeje tartó háborúban gyermekek, emberek tízezrei halnak meg, és visznek el a frontra kárpátaljai fiatalokat, akik magyarként halnak meg az ukrán hadseregbe besorozva  

Szita Károly kéréséhez egyébként eddig közel 2500 hazai önkormányzat csatlakozott. A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke felhívásának lényege egyébként az, hogy ha minél több önkormányzat kiáll a béke mellett, akkor annál erősebb felhatalmazást adhatnak kormánynak, erőteljesebb jelzést küldhetnek Európának és az uniónak, hogy ebbe az irányba igyekezzenek elmozdítani a háború kimenetelét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában