Új szennyvízhálózat

2023.06.28. 16:22

Négy jelentős fejlesztést zártak Beremenden (galéria)

Négy beruházást ünnepeltek szerdán délelőtt Beremenden. A legnagyobb és legjelentősebb fejlesztés Püspökbóly településrész szennyvízhálózatának kiépítése és egy új, korszerű, a korábbinál nagyobb kapacitású szennyvíztelep megépítése volt.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Négy jelentős fejlesztést zártak a beremendi településvezetők, melyek átadóünnepségét egyben tartották meg, Hargitai János országgyűlési képviselő részvételével. Elsőként az új szennyvíztelepnél történt a szalagátvágás. Ez a legnagyobb és legjelentősebb fejlesztés, hiszen a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében több mint 1,7 milliárd forint támogatásból egy új, nagyobb kapacitású szennyvíztelep épült, illetve megtörtént a püspökbólyi településrész csatornázása. 

Theisz Ferenc, Beremend polgármestere elmondta, az itteni lakóingatlanok 80 százalékát már rá is kötötték a hálózatra. A szennyvízdíj most kevesebb, mint amennyit a lakóknak korábban a szippantásért fizetni kellett. Az önkormányzat egyébként földmunkával segített a rákötésben is az ingatlantulajdonosoknak, tehát aki kérte, annak ingyen kiásták a gödröt, és a befejező munkákat is elvégezték.

Új térköves járdát építettek a panelekhez

A következő megtekintett és átadott beruházás a József Attila utcában lévő panelházakat érintette, ahol fele részt belügyminisztériumi támogatásból, fele részt pedig önkormányzati önerőből térköves járdát építettek (az öt társasház köré és közé), összességében 1800 négyzetméternyi területen, 20 millió forintból. A fejlesztésre azért volt szükség, mert a 70-es években megépült paneleknél a nagy fenyők gyökerei feltörték az aszfaltot, így az járhatatlanná vált. Amellett, hogy megépítették az új járdát, az öreg fenyők helyére új fákat ültettek.

Megújult a Novi Sad-i út

A harmadik helyszín, amit a településvezetők bejártak az országgyűlési képviselővel, az a Novi Sad-i út volt. Itt a Magyar Falu Program 45 millió forintos pályázati támogatásából gyakorlatilag egy új út (új útalap, és két réteg aszfalt) épült. Itt korábban kavicsos út volt, most pedig egy nagy terhelésű (40 tonna) szakaszt építettek a tehergépjárművek miatt.

Szálláshely épült a táborozóknak

A következő fejlesztést a strand kemping részén tekintették meg a résztvevők, ahol egy ifjúsági szálláshely létesült. Erre a Délpont Egyesület pályázott kétszer is sikeresen a Magyar Falu Civil Alapjánál. Az egyik pályázat keretében nyert támogatásból két öt fős faházat építettek meg, közéjük pedig egy fedett közösségi teret. A költségekhez, valamint a kialakításhoz a beremendi önkormányzat is hozzájárult. 
A másik pályázat támogatásából pedig a szálláshelyek eszközbeszerzése valósulhatott meg. Ide egyébként az öt éves fenntartási idő alatt ingyen jöhetnek a gyerekcsoportok táborozni. Bosnyák Zoltán, az egyesület elnöke örömmel számolt be róla, hogy a következő hetekben a beremendi tánccsoport napközis tábort szervezett ide, augusztusban pedig a határon túlról, Újbezdánról jön egy csoport, ők természetesen itt is alszanak majd.

Lendületesen fejlődik a település

Beremend mindezeken felül két jelentős fejlesztés előtt áll, melyre a Területi és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében nyert támogatást az önkormányzat. Ennek keretében a sportpálya klubépületét fejlesztik, valamint a gondozási központ (idősek szociális otthona) energetikai korszerűsítésére kerülhet sor a következő években.

– Beremend egy nagyon lendületes település, ez nyilvánvalóan dicséri a polgármester és a körülötte dolgozó szakemberek munkáját, és az átlagosnál sokkal nagyobb lendületet pedig az magyarázza, hogy ez a település nem csak az állami forrásokból gazdálkodik, hanem jelentős bevételei vannak, melyet az itt működő ipari vállalkozások alapoznak meg. Öröm volt látni mindazt, amit itt Beremenden megvalósítottak, de ezen a településen én ezt szoktam meg, itt mindig történik valami

 – mondta Hargitai János országgyűlési képviselő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában