Pénz

2 órája

Diána tér: másfélszeresére duzzadtak a költségek

Hiába volt árérzékeny az eredeti kiírás, többe került a Diána térnél található zöldfelület és játszóterület megújítása is. Másfélszeresére duzzadtak a költségek a pótmunkák miatt Pécs egyik kertvárosi projektjénél.

Bóka Máté Ciprián

Még 2021-ben kötött az Orbán-kormány pénzügyminisztériumával támogatási szerződést Pécs baloldali városvezetése arról, hogy maradványkeretből 2022 végéig megújítják a pécsi Diána téri piacot. A jobboldali városvezetés idejéből megmaradt fejlesztési pénzből építendő beruházás megvalósítása érdekében gyakorlatilag nem léptek előre évekig, aztán a fejlesztés határidejét kitolták  a 2023-as év végéig. 

 

Pécs szomorú zöldfejlesztése

A piac építését azonban képtelenek voltak addig is megvalósítani, pedig még egy tucatnyi egészséges fát is lekaszaboltak, és a tiltakozókat pedig azzal akarták leszerelni részben, hogy szoros a határidő, nincs mód már az áttervezésre. A Diána téri piac aztán csak idén tavaszra készült el.

A piac átalakításával párhuzamosan zajlott a közeli tér átalakítása is, amely kapcsán az MSZP-s körök által létrehozott baloldali szervezet, a Pécs Jövője Egyesület (később Pécs Jövőjéért Egyesület) szerezte be állítólag az ötleteket. (Ez a szervezet azóta már vállaltan is politikai tényezővé vált, hiszen neve alatt indultak a baloldali képviselők júniusban is.)

 

Mi szerepelt benne?

A zöldterületi rekonstrukciót megcélzó programban eredetileg az szerepelt, hogy a játszóeszközök egy része megtartható, a rosszabbakat elbontják, a parkban a köztéri bútorokat lecserélik. Aszfalt- és támfalfelújítási megújítási munkák történnek, térköveznek, játszótéren új elemeket helyeznek el, új kerítés készül, valamint több száz cserjét és néhány fát is elültetnek a városi csemetekertből. Ezek mellett napelemes közvilágítási rendszert és pavilont is építenek.   

 

Még mindig ügyeznek vele

Ennek a projektnek a befejezését már múlt év végén le kellett volna zárni, de ez sem történt meg. A Közbeszerzési Hatóság a honlapján pedig nemrégiben egy újabb dokumentumot tett közzé a fejlesztés kapcsán. E szerint már a második alkalommal módosították a szerződést a korábbi közbeszerzésen nyertes kivitelezővel, a Géplak Kft.-vel, kiderült ugyanis, hogy bőven a vállalt ár feletti összeget kell a városnak kifizetnie a projektre. 

Eredetileg amúgy 115 millióért vállalta el a nyertes cég a munkát, végül nettó 44 milliós többletre is igényt tartott előre nem látható pótmunkák, illetve az önkormányzat által is kért pluszok miatt. Aztán az önkormányzattal megegyeztek, hogy egy igazságügyi szakértőt kérnek fel arra, hogy megállapítsa a kérés jogosságát. A szakértő ezekre rá is bólintott, az önkormányzat pedig fizethet. 

Az eredeti eljárásban amúgy összesen négyen adtak be ajánlatot, és akkoriban a munka elnyerésében a legmeghatározóbb feltétel pedig éppen a projekt kivitelezésének a bekerülési költsége volt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában