arckép

2020.04.28. 18:14

Negyvenéves korában lett séf a reklámgrafikus Lokodi Ákosból

Megfőzte a PTE nemzetközi szakácskönyvének összes receptjét, állandó szereplője a Negyed csokifesztiváljainak, Karantén Kitchen elnevezéssel pedig heti többször mutat be egyszerűen elkészíthető ételeket a videómegosztón a Konyhafőnök tévéműsorból is jól ismert pécsi kreatív séf, Lokodi Ákos.

Mészáros B. Endre

Fotó: Szecsődi Balázs

– Grafikusként a konyhába?

– Gyerekkorom óta érdekel a gasztronómia. Dédszüleim vendéglátósok voltak és a nagymamámtól lestem el az alapokat. Reklámgrafikusként viszont úgy éreztem, nem tudok már megfelelni az új kihívásoknak, mert felgyorsult és nagyon megváltozott a kommunikáció. Másrészt egy barátom étteremben gondolkodott, és miután kedvelte a főztjeimet, engem akart konyhafőnöknek. Még azt is megvárta, hogy elvégezzek hozzá egy gyorstalpalót.

– Szerepelt a Konyhafőnökben. Mit nyert a versennyel?

– Elsősorban barátságokat. Továbbá rádöbbentett, hogy sokkal kevesebbet tudok, mint amit gondoltam magamról.

– Hogy jött a Karantén Kitchen?

– Egy hónapja indult, azzal a céllal, hogy pozitív, vidám hangulatot sugározzon a főzésről a kényszerű bezártságban élőknek. Egyszerű ételeket készítek mindenütt elérhető alapanyagokból. Heti több recept kerül fel a videómegosztóra, a film forgatását, vágását pedig a gyermekeimmel csináljuk.

– Milyen a Lokodi-ételstílus?

– A lényege, hogy szívből főzzünk, hogy szeressük azt, amit csinálunk. Az erősségem pedig az intenzív házias ízek.

– A csokoládéfesztiválok állandó szereplője. Cukrász is egyben?

– Csupán séfként a csokit is felhasználom, de ez a felkérés elsősorban a kommunikációs képességeimnek és a kreativitásomnak szól.

– A PTE nemzetközi receptkönyvének összes ételét megfőzte.

– Megfogott, hogy mekkora lelkesedéssel vetették bele magukat a világ távoli részeiből érkező hallgatók. Egy mexikói lány például repülőn hozatott otthonról kiegészítőket, hogy megmutathassa az igazi hazai ízeket. Másrészt megismertem a palesztinoktól a szumák, a szömörce használatát, az ízesítőkben pedig új arányokat és új párosításokat tanultam.

– A tetoválás az egyik szenvedélye. Ezen a téren is tud még fejlődni?

– Van azért még fehér folt a testemen. Számomra ez is egy önkifejezés. Az ujjperceimen például megtalálhatók azok az állatok, melyeknek a húsából a konyhában dolgozom.

Ákosnak két leánya és négy fia van

Lokodi Ákos 1967-ben született Debrecenben. Budapesten érettségizett, kirakatrendező és dekoratőr volt az első szakmája, majd 22 évig dolgozott különböző helyeken alkalmazott grafikusként: folyóiratoknál, könyvkiadóknál, reklám­stúdióknál. Pécsett él 1991 óta. Szakács OKJ képzést végzett, 10 éve séf, többek közt olyan helyeken, mint a Várfal Fogadó, a Kafka, Eozin Corso, most a Partizán Bisztró konyhafőnöke. Felesége, Éva, a PTE-n dolgozik, hat gyermeke van, Emília Léda 6, Lénárd Móric 7, Gusztáv 13, Barnabás 15 éves. Előző házasságából Letícia 21, Dávid 24 esztendős.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában