Folyadékpótlás

2024.08.26. 17:00

Szombatig még tombol a kánikula

Hiába érkeztünk el a meteorológiai nyár végéhez, augusztus 24-től újra másodfokú hőségriasztást hirdetett ki az országos tisztifőorvos, a kánikula várhatóan a hétvégéig tart, szombaton kissé csökken a hőmérséklet.

Jusztin Levente

Fotó: EugeneEdge

 A tartós, 35 Celsius-fok körüli hőmérséklet mindenkit megterhel, fokozottan figyelnünk kell magunkra ebben az időben. Ilyenkor a legfontosabb az, hogy folyamatosan hűtsük testünket, valamint pótoljuk az izzadás során elvesztett folyadékot és sót.

A meleg nagyobb veszélyt jelent az érrendszeri problémákkal küzdőknek, de a stresszre hajlamosabb egészséges emberek ereinek és vérkeringésének sem tesz jót a meleg. A vérnyomással járó problémák ilyenkor gyakoribbak. A túlzott meleg jobban megdolgoztatja a szívet, ennek hatására pedig az egész szervezetet. Ebben az időjárásban könnyen előfordulhat vérnyomás-ingadozás, így érdemes ezt gyakrabban mérni, ha a pulzusunk is tartósan szapora, érdemes kardiológushoz fordulni.

A légúti betegeknek sem kedvez ez az idő, mivel a nagy hőségben a tüdő magasabb kapacitással működik. Az intenzívebb vízpárolgás miatt a hörgőgyulladásos problémák kialakulása gyakoribb, asztmás rohamok is előfordulhatnak többeknél. A légzőszervi betegeknek ajánlatos minél kevesebbet a napon tartózkodni, esetleg a maszkviselés segíthet a problémákon. Gyermekeket és a házi kedvenceket ne hagyja senki a parkoló autóban, hisz árnyékban is hatalmas a hőség. Emiatt életveszélyessé válhat minden utastér.

Az ország egész területén, így Baranya vármegyében is tilos a tűzgyújtás. Ez azt jelenti, hogy az erdőben és annak kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani. Az elmúlt hetekben így is rengeteg tűzhöz riasztották vármegyénk tűzoltóit, ahol bozótos és aljnövényzet égett.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!