Időjárás

2024.08.26. 07:40

Nem lassít a nyár: ezen a héten is marad a forróság

A következő napokban főként anticiklon peremén fog elhelyezkedni hazánk, ahol időnként nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk. Kedden emiatt növekszik meg a csapadékhajlam, de ekkor is csak szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, melyek lokálisan enyhíthetik az aszályt és a forróságot – olvasható a met.hu-n.

Bama.hu

Fotó: EugeneEdge

Várható időjárás Baranyában (forrás: köpönyeg.hu)

Hétfő

Sok napsütés várható fátyol- és gomolyfelhőkkel. Esetleg elvétve alakulhat ki frissítő zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél többfelé megélénkül. 35 fok körüli forró idő ígérkezik.

Kedd

A napsütés mellett megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat. 30-36 fokos országos hőség lesz.

Szerda és csütörtök

Perzselő napsütés, igazi strandidő valószínű. A megnövekvő gomolyokból csak néhol fordul elő frissítő csapadék. Marad a rekkenő hőség 30-36 fokkal.

Orvosmeteorológia 

A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!