Hol a pénz?

2024.09.13. 12:00

Több százmilliós pluszt kért a ZSÖK az önkormányzattól

Több százmillió forintos támogatásokat kértek el a pécsi baloldali önkormányzattól, még mielőtt októberben az új közgyűlés létrejönne. Több különböző indokkal jött elő a kulturális megacég igazgatója.

Bóka Máté Ciprián

Az utolsó pillanatokban is igyekeznek még több százmillió forint sorsáról dönteni a jelenlegi baloldali önkormányzatnál úgy, hogy ezek a döntések már az új testület időszakának a költségvetését terhelik meg.

több, támogatás, baloldal
Az utolsó pillanatokban több százmillió sorsáról döntenek
Fotó: MW                                    

Még több pénz kell

A Zsolnay Kulturális Negyed ügyvezetője, Hummel Márk ugyanis azért fordult a pécsi önkormányzathoz, hogy egy korábbi projektben megkapott 450 milliós, amúgy visszatérítendő támogatásból 65 milliót ne kelljen visszautalnia, az összeg felhasználásának határidejét pedig tolják ki a következő év feléig. A pénzt – állítása szerint – programokra, keverőpultokra és számítógépes eszközökre költenék el. 

Ezek mellett azt is kérte Hummel, hogy nettó 220 millió forintnyi, a Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ után a városi kasszába befizetendő haszonbérleti díjat ne kelljen elutalnia. A forrást hangrendszerre, felügyeleti rendszerre, épületvezérlő eszközökre, nézőtéri lámpák modernizálására, számítógépekre, szoftverekre, folyadékhűtőre és egyéb, különböző karbantartási feladatokra költenék el szintúgy a jövő év közepéig. 

Még a zongorát is eladják

Ám még ezeken felül is kérnek forrást – áttételesen –  az amúgy milliárdokból gazdálkodó kulturális megacégnél: 

a 2012-ben a céghez vagyonkezelésbe került, amúgy önkormányzati tulajdonú August Förster típusú hangversenyzongora eladását kérik. Az ebből befolyó pénzt pedig szintén magukra fordítanák. 

A Zsolnay-negyed élére 2020. szeptemberében ültették Bleszity Pétert, aki korábban autókereskedésekben szerzett kereskedelmi tapasztalatot. Helyére két esztendővel ezelőtt nevezték ki az addigi karbantartásokért felelős üzemeltetési igazgatót, Hummel Márkot. A történet pikantériája, hogy Bleszity nem akart együtt dolgozni Hummellel, és az eltávolítását kezdeményezte. Csakhogy a volt igazgató húzta a rövidebbet, és neki kellett távoznia. 

A volt karbantartási igazgatót amúgy nemrég nevezték ki újabb egy évre a ZSÖK NKft. első emberének, ezt is már akkor, amikor a júniusi választás eredményei alapján tudták, hogy októbertől új összetételű városvezetés lesz, a regnáló baloldali koalíció elveszítette a többségét a képviselő-testületben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában