Az elektromos járgányok számos veszélyt hordoznak magukban

Tóth Viktória

Hazánkban is egyre népszerűbbek az elektromos rollerek. Ezek többsége gyárilag 25 kilométer/órás sebességre képes, ám hallottam már olyan esetekről, amikor élelmes tulajdonosok megbuherálták ezeket a járműveket, így szinte a csillagos ég a határa a roller teljesítményének. Ez számos veszélyt hordoz magában. Többször láttam olyat, hogy ketten állnak egy járművön, és úgy közlekednek az utakon. Előfordult már az is, hogy a járdán sétálva nekem kellett félreugranom egy száguldó rolleres elől, amelyet ránézésre egy alsó tagozatos gyermek vezetett.

A Pécsen bérelhető elektromos rollereket mi is kipróbáltuk. Személyes tapasztalatom szerint ezek a járművek nagyon gyorsan gyorsulnak. Még felnőttként is eltartott 10-15 percig, mire ráéreztem, hogyan lehet úgy irányítani a rollert, hogy ne húzzak túl sok gázt, de mégis haladjon. Mint tudjuk, a város járdáinak állapota nem éppen kitűnő. Egy-egy mélyebb összeillesztés vagy vízelfolyó igencsak megnehezíti a rollerrel közlekedők dolgát. Nem árt körültekintőnek lenni, és még ezek előtt a nehézségek előtt lelassítani, majd akár leszállni és áttolni a járművet.

Úgy gondolom, jó lenne, ha ezeknek a rollereknek a használatához kötelező lenne egy AM kategóriás jogosítvány megszerzése és egy bizonyos életkor betöltése. Én például 16-17 éves kor alatt nem engedném, hogy valaki használja ezeket. Nem beszélve a bukósisakról, amelynek használatával kevesebb baleset és esés végződne súlyosabb sérülésekkel.