A rendszeres testmozgás hatvan felett is fontos

Tóth Viktória

A legtöbben azért várják a nyugdíjaskort, hogy végre kipihenhessék a dolgos évtizedeket. Ne kelljen reggel korán kelni, munkába menni, a főnöknek megfelelni. Így nyugdíjazás után délelőtt és délután megnéznek a tévében néhány részt a kedvenc sorozatukból, unokáikkal, dédunokáikkal töltik idejüket. Ez teljesen jól van így, ám jó tudni, hogy az aktív nyugdíjaskor számos előnnyel járhat, mind fizikai, mind mentális szempontból. Az új hobbik serkentik az agyat és segítenek megelőzni a szellemi leépülést. A rendszeres testmozgás, kertészkedés pedig a testi erőnlét megőrzésében játszik szerepet és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát, mint például a cukorbetegség vagy az ízületi problémák.

Az én nagymamám már egy évtizede minden ősszel megfogadja, hogy jövőre bizony nem fog semmit ültetni a kertbe. A betakarításkor, a szüretelés után ugyanis nagyon elfárad.  Ám a tél során kipiheni a nehézségeket, új erőre kap. S azóta is minden tavasszal vesz dughagymát, a sárgarépa, petrezselyem is megterem nála a számtalan fajta gyümölcs mellett. 

Kővágó László, a zsebedombi kert tulajdonosa sem az a tipikus nyugdíjas, nagyon tevékenyen telnek a napjai. A hatalmas területet gondozza, bővíti, szépíti. Mindig van valami új ötlete, célja. Ráérő idejében pedig könyveket ír. A tevékeny hétköznapok tehát időskorban is fontosak, hozzájárulnak a teljes és boldog élethez is, s nem utolsó sorban közben új élményekben lehet része az embernek.