Több hobbija is van

2024.06.24. 07:00

A Köves-kertben csaknem 2000 növényfajt csodálhatunk meg

Míg sok nyugdíjas pihenéssel, az otthon nyugalmában tölti a legtöbb idejét, Kővágó László napjai nagyon aktívan telnek. Gondozza, bővíti közel egy hektáron fekvő kertjét, mely számos díjat nyert.

Tóth Viktória

Csodálatos világba, egy igazi arborétumba csöppenünk a pécsi Zsebedombon. A keskeny autófelhajtóról néhány métert sétálva elénk tárult a Köves-kert, ahol Kővágó László tulajdonos fogadott minket, s mutatta be aprólékosan a portát, mely igazán változatos növényállománnyal rendelkezik. Számos országos és városi díjjal, elismeréssel büszkélkedhet. Tavaly például elnyerte a Pécs város legszebb virágoskertje díjat nagyméretű kert kategóriában. Legutóbb, ebben az évben az „Én kertem” országos kertverseny Baranya vármegyei nyertes lett virágoskert kategóriában. A Köves-kertet az idei Kertbarát magazinban is bemutatták, s nem mellesleg a tulajdonos könyvet is írt róla.

Az egész a galambokkal kezdődött, Kővágó László ugyanis díszgalambokat tenyészt - pomerániai begyes, magyar díszposta, magyar csibegalamb -, EuropaMeister valamint Magyar Mester címekkel is rendelkezik.

– Gyermekkori szenvedélyem volt a galambászat, hogy legyen helye a galamboknak, vettem az első területet. Majd több megvásárolt telek egybecsatolásával jött létre a mostani kert. Közel 25 éve kezdtem el beültetni egy mindaddig műveletlen területet. Kezdetben nehéz dolgom volt, a kert alapja ugyanis köves, sziklás volt, a földet ide kellett hordatni, majd kialakítottam a nagyméretű ültetvény teraszokat 

– kezdett bele a kert történetébe.

Növények sokasága a Köves-kertben

A tulajdonos 1500-2000 növényfajtára, több ezres egyedszámmal becsüli a beültetett növényeket. A teljesség igény nélkül: van a virágoskerti rész, ahol nagy fajtaválasztékban találhatóak többek között hortenziák, árnyékliliomok, sásliliomok, íriszek, hibiszkuszok, rózsák és számtalan évelő. Vannak különlegesebb gyümölcsfák és cserjék: holland óriás és japán naspolya, termő gránátalma, indiánbanán, mézalmácska, pisztácia, jujuba, a fűszerkertben pedig többek között rozmaring és levendula. A sziklakertben télálló kaktuszok, agávék, jukkák is találhatóak, mellette kerti tó tavirózsával. Az örökzöldes területen fellelhetőek cédrusok, ciprusok, többféle fenyő, köztük aleppói fenyő, mandulafenyő, de van eukaliptuszfa is. A kert bizonyára legöregebb lakója egy tölgyfa, mely még az eredeti erdőből származik, az 1800-as évek végéből való.

– A kertészettel foglalkozó áruházakban, faiskolákban nehezen tudok új növényt találni, mert szinte minden megtalálható már a kertben. Reggel és késő délután vagyok itt, ekkor végzem el a kerti munkákat 

– ismertette Kővágó László.

Mint mondta, elsősorban azokat a virágokat preferálja, amelyek minél hosszabb ideig virágoznak, s a szárazságot is bírják. Volt már olyan év ugyanis, amikor július-augusztusban egy csepp eső nem esett, és különösen sokat kellett öntözni.

– Szeretnék minden olyan területet beültetni, ami arra alkalmas, oda való növénnyel, most egy árnyékos rész van soron. Több hobbim is van, a kert és a galambászat mellett a foci és a társastánc is szenvedélyem, de a családtörténet, a községtörténetek is foglalkoztatnak, melyekről eddig tíz könyvet szerkesztettem 

– zárta le gondolatait a tulajdonos.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában