A továbbtanulás új, örömteli kihívások elé állítja a fiatalokat

Mohay Réka

Nincs egyszerű dolguk azoknak a fiataloknak, akik most érettségiztek, s a továbbtanulásra készülnek. A világ egyre nagyobb sebességgel változik, egy adott egyetemi szakra beiratkozva sem lehetnek biztosak benne, milyen pályán folytatják majd felnőtt életüket.

Mégis, az egyetemi felvételik, az eredményvárók különös varázzsal bírnak. 

A sikeres pontszámaik hallatán örömükben sikoltozó, egymás nyakába boruló fiatalok – lássák bármennyire is sötéten, borongósan a jövőt –, reménnyel töltik meg az idősebb generációk szívét is.

Valami véget ér, s valami új veszi kezdetét. Valami más, valami, ami az eddiginél komolyabb, összetettebb, még inkább előremutató. A felelősségérzet ekkor még talán nem jelenik meg hangsúlyosan, mégis a felsőfokú tanulmányok már komoly lépést jelentenek a felnőtté válás útján.

Bár természetesen még sok év kell ahhoz, hogy eligazodjanak az élet ösvényein – amelyeket egészen talán soha nem ismerhetnek ki –, egy friss egyetemi, főiskolai hallgató már magában hordja annak csíráját, amilyen felnőtté válik. S bár ez döntően a családjaikon múlik, a felsőoktatási intézményeknek igenis meghatározó szerepük lehet abban, milyen emberként lépnek ki onnan a fiatalok néhány év múlva.

A július végi Pont Ott Partin együtt örülhetünk minden sikeres fiatallal, de azoknak sem érdemes elkeseredni, akiknek idén nem sikerült a felvételi. Az életben ugyanis megannyi lehetőség, új horizont kínálkozik még számukra, amelyekről most még talán sejtelmük sincs.