Rivaldafényben: az új helyszíneken talán jobban eloszlanak az emberek

Tóth Viktória

Szeretjük, amikor ránk figyelnek. Nem feltétlenül személy szerint, hanem inkább városi szinten. Amikor rólunk szólnak a hírek. A POSZT alkalmával húsz éven keresztül időről időre Pécsre figyelt az ország, híres hazai színészek jártak az utcákon, pezsgő élet jellemezte a várost. Jó volt ekkor Pécsen lenni, pécsinek lenni. Az Országos Színházi Találkozó immár Kaposvárra költözött, búcsút kellett mondanunk neki. Ám szerencsére van egy pár évvel fiatalabb, de közel ugyanolyan kultikus fesztiválunk.

A Zsolnay Fényfesztivál, melyet idén már nyolcadik alkalommal szerveznek meg, valóban a nyár fénypontja. Tavaly pont nem voltam a városban ekkor, de idén előreláthatólag itt leszek. Nagyon várom már, remélem, a család többi tagjának is épp úgy fog tetszeni, mint nekem. Jó ötlet, hogy évről évre egyre több helyszín bekapcsolódik, ezzel is egy kicsit széthúzzák a fesztivált. Mert azért valljuk be, az elmúlt egy-két évben már túlságosan is nagy volt a tömeg esténként a belvárosban. Ennek az újításnak a hatására talán jobban eloszlanak az emberek.

A kezdetekkor igazán különlegesnek számított ez a típusú fesztivál, azóta már egyre több a hasonló típusú, kisebb rendezvény országszerte. De mégis a pécsi az igazi. Nekünk, pécsieknek biztosan. Ha csak néhány órára is, érdemes elmenni a fesztiválra. Fürödjünk egy kicsit mi is a színes, hangulatos, különböző nemzetiségeket felvonultató rendezvény fényében, a kamerák kereszttüzében.