A lányok után végre a fiúk is megvédhetik magukat

Tóth Viktória

Amikor gyermekünk megszületett, magától értetődőnek tartottuk, hogy beadatjuk a kötelező védőoltásokat. Gyermekorvosunk emellett mindig tájékoztatott a választható oltásokról is, amelyeket alapos utánajárás és további vélemények meghallgatása után a legtöbb esetben elfogadtunk. Bár rossz volt látni, ahogy néhány hónapos kislányunk sír az injekció beadásakor, a pillanatnyi fájdalom és az esetleges mellékhatások elviselése végeredményben megérte. Mint ahogy a választható oltások költsége is, bár némelyik akár 90 ezer forintba is került. Belegondoltunk ugyanis, hogy mekkora lelkiismeret-furdalásunk lenne, ha nem kaptuk volna meg, és később mégis elkapná a betegséget.

Nagyon jó dolognak tartom, hogy a HPV elleni oltás ingyenesen elérhető a hetedik osztályos gyermekek számára. Jó hír, hogy manapság már a fiúk számára is biztosítják ezt a védőoltást. Fontos, hogy a fiús szülők is tisztában legyenek azzal, hogy ez nem csupán lányos dolog. Ugyan nekünk még van néhány évünk, mire döntenünk kell a beadatásról, nagy valószínűséggel igent mondunk majd rá. Természetesen előtte kislányunkkal is beszélgetünk majd az injekció okairól, fontosságáról és a lehetséges következményekről, ha nem kapná meg.

Mindenképp érdemes élni a lehetőséggel, és azoknak, akik bizonytalanok, azt javaslom, hogy tájékozódjanak hiteles forrásokból, olvassanak jobban utána a témának,  illetve kérjenek információt a védőnőtől és a gyermekorvostól.