Hirdetés

2024.06.01. 08:00

Egyre több család költözik ide - A folyamatosan fejlődő Kökény egy igazán élhető és vonzó település.

Pécstől délre, erdők között, a Malomvölgyi tó szomszédságában fekvő Kökényben az eladó házak nem várnak sokáig gazdára.

PR cikk

KÖKÉNY

A csodálatos környezetben fekvő, folyamatosan fejlődő kistelepülés méltán megérdemli az ’élhető’ és a ’vonzó’ jelzőket. Egyre több család választja otthonául Kökényt, a falu lakosainak száma immáron közel hétszáz fő.

 

Még élhetőbb a község

Az Önkormányzat sokrétű szociális támogatási rendszert épített ki az elmúlt években. A legfiatalabbak újszülött -, míg az óvodások és az iskolások évkezdési támogatásra jogosultak; a rászorulók rendeletben meghatározott többféle települési támogatásban részesülhetnek. Mindezek mellett az oktatásban résztvevők a tanulmányi átlaguktól függően ösztöndíjat kaphatnak, a felsőoktatásban tanulók pedig a Bursa Hungarica program keretében pályázhatnak pénzbeli juttatásokra.

Az egyik legfontosabb lépés

Jelenleg is tart a megvalósítása, annak a térséget érintő jelentős kormányzati beruházásnak, melynek keretén belül végre Kökényben is kiépül a szennyvíz csatornahálózat. A még javában zajló kivitelezési munkálatokkal párhuzamosan, fokozatosan megkezdődött már az utak, beállók helyreállítása is, mely során a közút szakasza teljes aszfaltszőnyeget kap majd.

Ez a beruházás jelentősen meghatározza a további, már előkészített pályázati megvalósítások ütemét is.

Külterületi helyi közutak fejlesztésére, a Vidékfejlesztési Program keretében közel 60 ml Forint támogatást nyert a település. A kivitelező kiválasztása közbeszerzési eljárás során megtörtént, a projekt megvalósítása rövidesen megkezdődik.

Kökényben komoly feladat a csapadékvíz elvezetésének megoldása. A feladatra elnyert közel 100 millió Forintos támogatás felhasználásával a település érintett területein megkezdődhet ennek kezelése.

A tervek elkészültek, jelenleg folyamatban van a vízjogi létesítési engedélyezési eljárás, a munkálatok remélhetőleg még az idén megkezdődnek.

Zöldülnek és szépülnek

A településen fokozatosan megújulnak a középületek, amely során nagy hangsúlyt fektetnek az energiahatékonyságra; ennek keretében napelemrendszer került Kökény két közösségi teret adó épületére is. A környezetbarát megújuló energiaforrás az intézmények elektromos energia szükségletét teljes mértékben lefedi. A környezet megóvását szem előtt tartva, a településen minden évben faültetésre is sor kerül, így nem csak zöldül, hanem szépül is a falu.

 

A tó is vonzza a családokat

A Malomvölgyi I-es tó Pécs város jelentős rekreációs központja, környezete folyamatosan épül, szépül. A családok, a kirándulók és a horgászok is szívesen látogatnak ide. A tó horgászati haszno-sítását a Kökényi Horgász Egyesület szakmai támogatásával évek óta az Önkormányzat látja el. Az idei évben már másfél tonna hal került a tóba a horgászok legnagyobb örömére.

 

Fontosak a hagyományok

Kökény település története a régmúlt időkig nyúlik vissza. A község neve írott formában először az 1300-as években bukkant fel. A történelem folyamán a település elnéptelenedett, majd az 1680-as években boszniai horvátok telepedtek le itt. A horvát hagyományok megőrzése, bemutatása, tovább élése ezért is fontos a közösség számára.
Kökény testvértelepülése a horvátországi Dubosevica. A kapcsolat 25 éves évfordulója alkalmából idén kerül megújításra a két település közötti partnerségi egyezmény.

 

 

Pezsgő kulturális élet

A községben rendszeresen szerveznek programokat. Évről évre megrendezésre kerül például a farsang, a tavaszvárók és a gyereknap, a búcsú, az őszi falunap, a virágvásár. A nyugdíjasoknak kirándulásokat szerveznek és közös karácsonyi ünnepséget tartanak. A hagyományos nemzetiségi rendezvények mint a nagy múltú Bosnyák Horvátok Találkozója, a táncházak, színházlátogatások, könyvbemutatók igen kedveltek a lakosok körében. A Kökényben működő civil szervezetek tevékenységeikkel, önállóan szervezett, tartalmas programjaikkal tovább színesítik a kulturális életet, aktív résztvevői, mozgatói a közösség összekovácsolásának.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában