Hirdetés

2 órája

Idén is jön a Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál, a sváb gasztronómia ünnepe

Már csak hetet kell aludni, és újra felfedezhetjük Baranya megye egyik legsokszínűbb gasztronómiai programjának vará­zsát. A XVII. Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál szeptember 28-án várja az érdeklődőket. Az esemény minden évben több ezer látogatót vonz, akik a hagyományok és a sváb gasztronómia iránti szeretetüket ünneplik.

PR cikk

Szakmai zsűri értékeli majd a csapatok által készített fogásokat, és a látogatók sem maradnak kóstoló nélkül

A Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivált 2006-ban indította útjára Habjánecz Tibor, Geresdlak polgármestere.

Amikor polgármester lettem, a programomba foglaltam, hogy ha Nagykanizsán van Dödölle Fesztivál, Baján Halfőző Fesztivál, akkor Geresdlakon legyen Gőzgombóc Fesztivál, hiszen Mohácstól Bonyhádig a térségben mindenhol kiválóan készítik ezt a hagyományos sváb ételt.

– emlékezett vissza Habjánecz Tibor.
Azóta a fesztivál országos hírnévre tett szert, s mára a „gőzgombóc” szó hallatán sokaknak rögtön Geresdlak jut eszébe.

Büszkék vagyunk arra, hogy ez a fesztivál már egy jelentős eseménnyé vált, és biztos vagyok benne, hogy eléri a 25. vagy akár a 30. évfordulóját is.

– tette hozzá a polgármester.

Gőzerővel készülnek majd a hagyományos fogások
Forrás: Geresdlak Önkormányzata

Verseny, díjak, kóstolók a fesztivál során

A fesztivál helyszíne az Óvoda utca 2. szám alatti közösségi ház és étterem körüli terület, ahol öt, az időjárás esetleges viszontagságainak is ellenálló sátor, valamint két színpad lesz felállítva.

A program központi eleme a gőzgombóckészítő verseny, amelyre idén rekordközeli számban, összesen 33 csapat nevezett. A résztvevők különféle kategóriákban mérhetik össze tudásukat, mint például az „Ízletes gőzgombóc”, a „Hagyományos gőzgombóc” vagy a „Gőzgombóc újragondolva”. Emellett különdíjakat osztanak ki a legszebb és legötletesebb terítékért, valamint olyan egyedi elismerések is gazdára találnak, mint a „Legcsinosabb csapat” vagy a „Legvidámabb csapat” díja, továbbá kiválasztják a „Gőzgombóc Fesztivál szépét” is. A zsűrizést szakmai ítészek végzik, a főnyeremény leendő tulajdonosa pedig értékes vándordíjat vihet haza: egy évig nála lehet a sváb népviseletbe öltöztetett „Knédli Rézi” baba, akinek öltözete Varga Jánosné Eti keze munkáját dicséri.

Nem csak a versenyzők, de a látogatók is megízlelhetik a gőzgombócok különleges ízvilágát: a fesztiválon kötelező a kóstoltatás, így bárki végigjárhatja a főzőcsapatok standjait, emellett a geresdlaki étterem is kétféle gőzgombócot kínál majd. A rendezvényen borutca és ételudvar is várja a látogatókat, a mohácsi Busóudvar étterme egyéb finomságokat főz a fesztiválozók számára.
Az „Ovis Gombócok” csapat süteményt kínál majd adomány fejében, a befolyt összeg az óvodások egészségprogramját támogatja.

Sramli párbaj is várja majd a feszivál látogatóit
Forrás: Geresdlak Önkormányzata

Színes programokkal készülnek egész nap

A fesztivál programja reggel 9 óra 30-kor veszi kezdetét a Baranya Mazsorett Sportegyesület bemutatójával, amelyet a 10 órakor tartandó hivatalos megnyitó követ, ahol dr. Hargitai János országgyűlési képviselő és Habjánecz Tibor polgármester mond beszédet. A gőzgombóckészítő verseny 10.00-től 12.00 óráig zajlik, közben folyamatos műsorkavalkád szórakoztatja a közönséget. A hagyomány szerint a geresdlaki óvodások és iskolások nyitják meg a műsort, majd Varga Feri és Balássy Betti ad koncertet.

Az idei fesztivál során lehetőséget kap a bemutatkozásra számos ifjú népdalénekes is, akik népdalcsokorral emelik a rendezvény fényét. A nap során számos hagyományőrző tánccsoport, például a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület és a Geresdlaki felnőtt tánccsoport lép fel, de a pécsi ANK Művészeti Iskola ütőegyüttese is bemutatkozik. Az eredményhirdetést követően a Sátorhelyi Néptáncegyüttes és a Dunaszekcsői fúvósok színesítik a programot.A nap két fő fellépője 17 órakor a 4S Street és 20 órakor a Karthago zenekar lesz, eközben fél héttől a sváb bandák sramli párbaja lesz hallható. Az estét tűzijáték és az UnterRock által kísért bál zárja.

Idén sem maradnak el a hangulatos zenei programok
Forrás: Geresdlak Önkormányzata

Nemzetközi vendégek és kulturális élmények

A fesztivál nem csak a gasztronómiáról szól, hanem kulturális találkozóhely is, ahol Geresdlak testvértelepüléseiről, az osztrák Raaba-Grambach községből és a székelyföldi Mikóújfaluból érkeznek látogatók. A rendezvényen továbbá részt vesz a geresdlaki finn közösség is.

Újdonság, hogy idén  a látogatók cabrio busszal járhatják körbe a település látványosságait, mint a híres Mézeskalácsfalut, a Babaházat, a hangszer- és ágyterítő kiállítást, a kézimunka kiállítást és a kendőkiállítást, valamint a tájházat és a Koffán-házat. Geresdlak, a „kiállítások faluja” minden múzeuma ingyenesen látogatható lesz a rendezvény idején, akár a cabrio busszal, akár egyénileg.

Forrás: Geresdlak Önkormányzata

Hagyomány és újítás – a gőzgombóc reneszánsza

A fesztivál egyik fontos célja a hagyományok ápolása, amely az évek során sikeresen megvalósult.

Eleinte az idősek főztek, mára azonban egyre több fiatal veszi át a helyüket.

– állapította meg Habjánecz Tibor. A csapatok között számos német csapatnév található, az ország különböző sváb közösségeiből is érkeznek résztvevők: Erzsébetről, Mohácsról, Császártöltésről, Kisvejkéről, az Ormánságból, Dunaszekcsőről, Závodról, Kunbajáról és Budapestről is. Az esemény során a színpadi programok magyar és német nyelven is elhangzanak.

A fesztivál sztárja idén is a hagyományos gőzgombóc lesz
Forrás: Geresdlak Önkormányzata

Jegyvásárlás, támogatók és szponzorok

Az érdeklődők elővételben több helyszínen vásárolhatják meg jegyeiket: Geresdlak Község Önkormányzatánál, a bólyi Erzsébet Vigadóban, a mohácsi Tourinform irodában, a pécsi Pécs Pontban, a pécsváradi Művelődési Központban és a komlói Közösségek Házában. A jegyárak elővételben 4.500 forint/fő, a helyszínen 5.000 forint/fő, 15 óra után pedig 7.000 forint/fő. A 14 év alattiak számára a belépés ingyenes.

A fesztivált számos helyi és országos támogató segíti. Az idei év szponzorai a G-PLAN Építő Kft., Molnár Gergely, Pávkovics Bálint, Pávkovics Balázs, Ahmann Roland, Mayer Zsolt, Békefi Attila, Czinege-Huba Kft., Tarr Kft., GPC, Geresdlaki Mezőgazdasági Zrt., Metro, Egyed és Társa Kft., Be-Ga-Max Kft. és a BGA Zrt.

A rendezvény célja, hogy hosszú távon fenntartsa a hagyományokat és továbbra is vonzó programot kínáljon a helyi közösség és az idelátogatók számára. Ne hagyja ki Baranya egyik legnépszerűbb gasztronómiai eseményét!

Jöjjön el szeptember 28-án és élvezze a hagyományos gőzgombóc és a gazdag kulturális programok ünnepét!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában