Hirdetés

2022.12.16. 23:00

Günzer Tamás Pincészete idén is nagy aranyérmes borokat nemesített

A diplomaavatójára az édesapjától kapott háromezer négyzetméteres szőlőnek ma már éppen a kétszázötvenszeresén gazdálkodik, ám a hétszázezer palackba csorduló nemes nedűnek ezzel együtt is a prémium minőségére figyel elsősorban Günzer Tamás. A jeles villányi borász a tavaly az ország legszebb szőlőbirtokának választott dűlőin éppen természetközeli élményfaházak nyitására készül.

 

Ahogy talán a legtöbb bortermelő esetében, Günzer Tamásnál is a kezdeti atyai példa kövezte ki az utóbbi esztendőkben már rangos díjak, sőt, nagydíjak sokaságához vezető utat. A mindössze 0,3 hektárnyi területet éveken át csak az állattenyésztő munkája utáni kikapcsolódás kedvéért látogatta, de azért már akkor lassan bővítgetni is kezdte. Majd négy hektárhoz érve végleg a növények, a szőlő mellett kötelezte el magát.
És nem csak az idei nemzetközi Vinagorán a legmagasabb (95) pontszámért együtt járó Champion díj és nagy aranyérem miatt mondhatjuk, milyen jól tette. Ő pedig éppen e győztes bor kapcsán igazolja, hogy értő kezekben a mennyiség és a minőség nem zárja ki egymást. Ez a rozé ugyanis a nagy áruházláncokban százezres nagyságrendben fogyó legkeresettebb bora – teszi hozzá nem elhallgatva, hogy miközben a prémium csúcsborok sem hiányozhatnak kínálatukból, a fogyasztói ízlés változását, így a kassza egyensúlyát sem hagyhatják figyelmen kívül.
Előbbiek sorában is az élen a talán legtöbb díjat bezsebelő 2019-es – náluk hagyományosan a dűlők nevét viselő –, két esztendeig barrique hordóban érlelt, prémium Bocor Villányi Franc-nal. Hozzátéve, hogy borászként maga is lelkesen e kifinomult fajta további népszerűsítésén munkálkodik, akár a korábban a vörösborok királynőjeként dicsért cabernet sauvignonok rovására is. Csak ideemelve még az ugyancsak franc és merlot házasításából csúcsborrá érlelt Mátyás Cuvée-t és az Ördögárok Merlot-t. A könnyedebb kategóriából pedig a gyümölcsösségében is intenzív Mont Blanc Cuvée-t kiemelve, utalva egyben a köztudatban még mindig vörösborvidékként élő villányi domboldalakon a fehér- és rozéborok rendkívüli előretörésére.
A sort aztán éppen végeláthatatlansága miatt nem is folytatva, inkább a pincéből a napfényre lépve legújabb tervét előrevetítve. A kulináris programkavalkádjuknak (hogy csak a Márton-napi libavacsorákat vagy a tavaszi halnapokat lopjuk ide is az étlapról) is otthont adó Grandior Borbisztró, illetve az Ördögárok-túrák sikerére alapozva még közelebb fordulna ugyanis a természethez. Aminek jegyében hamarosan a dűlők közötti kis prémium vendégházakban élvezhetik a szőlőhegy nyugalmába bújtatott kényeztető luxust az igazi ínyencek.
Sikereik, eredményeik kulcsaként végül az összetartó és elhivatott családi munkát említve. Amelyből ő maga mára leginkább a szőlészet irányításával, az ifjabb generációt képviselve, Gina lánya pedig a marketinggel és szervezéssel veszi ki a részét. A pince, vagyis a borkészítés pedig a családi birtok fiatal főborásza, Roland fia fiatalos lendületére számíthat – a Céókettő révén már aranyérmes saját borral is büszkélkedve. A pincészet többi munkatársával közösen learatott gyümölcsként boraikat és borászatukat is a már említetteken kívüli rengeteg elismerés és díj illette eddig is – ahogyan az sem véletlen, hogy Günzer Tamást a Magyar Borakadémia hatszáz szakemberből verbuvált jelölőcsapata az idén immár harmadszor találta érdemesnek Az év bortermelője díj legjobb ötösébe jelölésre.

Günzer Tamás Pincészete

7773 Villány, 
Baross Gábor utca 104.

[email protected]

Tel./fax: +36-30/385-0883.

Grandior Borbistro
[email protected]
+36-70/907-0101

Günzer Tamás Pince-Borozó
7773 Villány, 
Baross Gábor utca 79
[email protected]
+36-72/493-163, 
+36-70/434-8048

www.borpinceszet.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában