Más helyszínt szeretnének a lakók az intézménynek

2024.09.16. 17:30

Több mint 800 aláírás gyűlt össze a tervezett hajléktalanszálló miatt

Két hét alatt több mint 800 aláírás gyűlt össze Pécs Ispitaalja városrészében, ahol a lakók azt szeretnék elérni, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a pécsi önkormányzata állapodjon meg egy másik helyszínben a Mártírok útja és a Megyeri út sarkára tervezett hajléktalan krízisszállót illetően.

Bama.hu

Mint arról a városrész megválasztott önkormányzati képviselője, Barkóczi Csaba a fejleményekkel kapcsolatban jelezte: az ott lakók arra kértek, hogy kezdjek tárgyalásokat egy alternatív helyszín felkutatása érdekében.

hajléktalanszálló, Barkóczi, Máltai Szeretetszolgálat
Több mint 800 aláírás gyűlt össze a tervezett hajléktalanszálló miatt
Fotó: Kovács Liliána

A júniusi helyhatósági választáson a pécsi polgári szövetség színeiben mandátumot szerzett politikus úgy fogalmazott, „ez a széles körű akaratnyilvánítás kellően erős felhatalmazást ad most ahhoz, hogy (…) elkezdjük az egyeztetést a létesítményt üzemeltetni szándékozó Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, akik nyitottak az együttműködésre egy új, az ispitaaljai lakóövetektől távolabb eső helyszín kiválasztását illetően”.

Lapunk korábban beszámolt róla, hogy az aláírásgyűjtés azért indult, hogy az érintett városrészben a szeretetszolgálat a lakók által is nagyra becsült misszióját zavartalanul tudja végezni, de távolabb Ispitaalja lakott övezeteitől. Barkóczi Csaba korábban közölte, hogy a környék lakói, mint a városrész megválasztott képviselőjét, a többi között arra kérték fel, hogy segítsen egy lehetséges alternatív helyszín felkutatásában.

A képviselő a közösségi oldalán augusztusban jelezte: a városrészben élők tiltakozása miatt a Baranya Vármegyei Kormányhivatalhoz fordult, annak érdekében, hogy függesszék fel bármilyen típusú engedély kiadását arra vonatkozólag, hogy a Mártírok útján hajléktalanellátással kapcsolatos szociális intézmény létesüljön.

A lakossági kérdésekre kapott intézményvezetői válaszokat ismertető korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a krízisközpont nem egész évben, hanem novembertől áprilisig működne és abban az időszakban szolgálna éjszakai szállásként hajléktalanoknak, akiknek reggel 8 órakor el kellene hagyniuk az épületet.

A szeretetszolgálat vezetői maximum 20 fő befogadóképességűre tervezik az intézményt, de elmondásuk szerint nem számítanak telt házra. A hajléktalanok nem mehetnének az épületet udvarára, ezért ott közösségi élet egyáltalán nem lenne.

Lapunk nemrég a Máltai Szeretetszolgálat álláspontját is ismertette: annak lényege, hogy a karitatív szervezet nyitottan fogadja az ügyben a megoldás felé mutató további fejleményeket, mivel - mint fogalmaztak - szervezetük elkötelezett a szociális ügyek megoldásában, nyitott a konstruktív és eredményorientált párbeszédre.

A szeretetszolgálat ugyanakkor azt is hangsúlyozta: Pécsett és hazánkban is jelen vannak hajléktalan embertársaink. Meggyőződésük, hogy az ő helyzetük javítása nem csupán szakmai hivatástudatból adódóan fontos, de nagyban hozzájárul az adott környékeken élők, sőt az egész társadalom zavartalanabb mindennapjaihoz is – érveltek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában