Hirdetés

2024.09.13. 08:00

Befejeződött a Művelődési Központ és az önkormányzati épület energetikai korszerűsítése

Szentlőrinc Város Önkormányzata a Baranya Vármegyei Önkormányzati Hivatallal konzorciumban 200 millió forint támogatást nyert az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Szentlőrincen elnevezésű TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BA1-2022-00002 azonosító számú projektre.

PR cikk

Forrás: Szentlőrinci Média

Az összegből a fejlesztés eredményeként megtörtént a Művelődési Központ, Könyvtár és Konyha Szentlőrinc és a Templom tér 5. sz. alatti önkormányzati épület energetikai korszerűsítése. A megvalósult projekt az épületek üzemeltetési költségének csökkentését, a dolgozók munkakörülményeinek javítását, valamint a CO2 kibocsátás csökkentését fogja eredményezni. Az energetikai beruházás során megtörtént a homlokzati falak, a záró- és pincefödém hőszigetelése, homlokzati nyílászárócsere, hőszivattyús fűtésrendszer kiegészítése és korszerűsítése. Napelemet szereltek fel, a kapcsolódó vizesedés kezelése is megtörtént csapadékvízelvezetés korszerűsítésével. A kapcsolódó vakolatok, festések, burkolatok javításai is a projekt részét képezték.

Forrás: Szentlőrinci Média

Az épületek műemlék-jellegűek, helyi védettséget élveznek, így a beruházás fontos szempontja volt, hogy az utcafronti homlokzatok képét megőrizze. Ezeken a felületeken fa nyílászárók kerültek beépítésre és a hőszigetelés a homlokzat belső oldaláról került kialakításra. A projekt keretében az épület állandó használói oktatásban részesülnek, hogy a jövőben minél hatékonyabban tudják üzemeltetni a megújított energetikai rendszert.

Koltai Péter polgármester a beruházással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az új, korszerű nyílászáróknak, napelem rendszernek, szigetelésnek is köszönhetően az épületek energiafelhasználása a korábbi felhasználás töredéke lehet.

A munkatársak és helyi civil szervezetek visszaköltözhetnek a Művelődési Központba, ahol a hosszú hónapok kihagyása után újra megindulhat az élet. Egy kultúrház ugyanis attól értékes, ha különböző programokkal, tartalommal van megtöltve.

– ismertette a polgármester.

Forrás: Szentlőrinci Média

A Művelődési Központ évente több mint 50 rendezvénynek és számos heti rendszerességgel működő klubnak ad otthont, így lényeges szempont, hogy kellemes munkakörnyezetben és energetikailag korszerű épületben kerüljenek megrendezésre a programok. Kastal I. Orsolya intézményvezető is megosztotta gondolatait a Művelődési Központ fejlesztése kapcsán. Mint mondta, az energetikailag teljesen megújult épületben a jövőben még több foglalkozást tudnak majd tartani.

Forrás: Szentlőrinci Média

Jövő héttől már indulnak foglalkozások, mint az örömtánc, nyugdíjas torna és jóga, s a foglalkozások számát bővíteni is szeretnénk különböző klubokkal (kézműves vagy sakk-klub).

– mondta az intézményvezető.

A munkálatok 2024. januárjában kezdődtek és 2024. augusztus elején zárultak, az ünnepélyes átadó augusztus 22-én volt. A felújított Művelődési Központ augusztus 25-én már helyet is adott az évente megrendezésre kerülő „Branauer Stimmungsparade” elnevezésű rendezvénynek, amelyet a Szentlőrinci Német Önkormányzat szervez. 

A projektről bővebb információ a www.szentlorinc.hu oldalon olvasható.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában