Hirdetés

2022.12.16. 23:00

Ghánában erősítette Grand Unionja hírnevét a Streit-Zagonyi Borászat

Streit György nem félt úgy közelíteni a borhoz, ahogy közel s távol senki. Mondhatnánk, még gyermekkorú, de máris érett borászata egy ’48-as szabadságharcos, amerikai polgárháborús hős ősapa szellemi hagyatéka, valamint egy tavaszra elkészülő, jövőbe mutató épületegyüttes házasítása. Borait kóstolgatva pedig már nemcsak szűkebb kontinensünk bírálói csettintenek elismerősen, hanem afrikai ínyencek is szívesen látnák asztalukon.

Az üzleti életből érkező, eleinte kedvtelésből a borhoz forduló, kívülről jött ember konvencióktól mentes lendületével Streit György a történelmet is segítségül hívta a brandépítéshez – így született meg az ötlet a nagyanyai ágon családi ősként tisztelt ’48-as honvéd főhadnagy, majd amerikai polgárháborús hős, a 200 esztendeje született máramarosi Zágonyi Károly nevének és legendájának márkanevükhöz kölcsönzésére. Ahogy ők fogalmaznak, az ő őserejét, virtusát, győzni és élni akarását, legendás történetét töltik palackjaikba. Egy különleges Grand Union házasítással már most készülve a jövő tavasszal a fővárosi Stefánia Palotában a honvédséggel közösen tisztelgő jubileumi megemlékezésre is.
A jövő év mérföldköveként várják a villányi Oportó utcában a szőlődombból lassan előbújó futurisztikus borházat, amely, ahogy a tőkék, maga is a természet erőiből merítkezik. Összetéveszthetetlen, ezerkétszáz négyzetméterével is tájba simuló formájához a megálmodó Kistelegdi István a lehető legjobban kihasználta a szélben, napban és földben rejlő energiákat is, lenyűgöző panorámájú élményteret is nyújtva a borkóstoláshoz. 
A Siklóson és Villányban elterülő, ma 7,5 hektárnyi dűlőik 35–40 ezer palacknyi borhoz adnak termést – és kihívást a fiatal főborász, Horváth János vezette lelkes szakértő csapatuknak. Tudatosan emberléptékű jövőképpel, így a paletta nem túl széles, de magas minőségre törő.
A vezércsalád a Streit-Zágonyi kollekció, sorában legelső bordói házasításukkal, a 2015-ben a márkát nemcsak gyorsan beazonosító, de Nemzeti Borkiválósággá és hamar hiánycikké nemesedő friss, fiatalos, mégis tartalmas Unionnal. Amellyel a közelmúltban a szőlőtőkéket csak a tévéből ismerő Ghánában tett eleget – egyedüli hazai borászként – egy nívós szakmai fórumra az ország legbefolyásosabb üzletembere meghívásának; megalapozva egy ott nyíló jeles borüzlet polcain a Streit-Zagonyi kollekció helyét. Vagy a ’16-os, 2018-ban VinAgora-, 2021-es Vinalies-aranyérmes cabernet sauvignonnal. És ugyanezen évjárat merlot-jával, a tulajdonos ítélete szerinti csúcsborukkal. Előtte pedig az idén nyáron a „Winelovers TOP100 magyar bor” nagy seregszemléjén kékfrankosukkal jutottak a csúcs tizenkettőbe.
A könnyedebb, főként fehér- és rozéborokra épülő Zagonyi termékcsaláddal – közte is a különösen szépre sikeredett ’22-es kékfrankos rozéval – pedig a nívós éttermi gasztrokultúra kedvelői mellett az áruházláncok polcain – illetve közönségdíjas streit-zagonyi.hu weblapjukjon – keresztül a szélesebb vásárlóközönséget is szeretnék megismertetni boraikkal, borkultúrájukkal.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában