Hirdetés

2022.12.16. 23:00

A pécsi Pannon Hőerőmű Zrt. meghatározó energetikai szereplő

A Pannon Hőerőmű Zrt. Magyarországon meghatározó energetikai szereplő, a Veolia Energia Magyarország Zrt. csoportjának tagja, a PANNONGREEN Kft., a Pannon-Hő Kft., valamint a Pannon-Biomassza Kft.-vel együtt.

A körforgásos gazdasági működés magyarországi meghonosításában úttörő szerepet vállaló Veolia Csoport energetikai üzletága országszerte több mint 60 állami és önkormányzati intézményt, 66 egészségügyi és szociális intézményt, valamint 57 ipari telepet lát el energiával, továbbá 14 városban összesen több mint 270 000 lakásnak biztosít távhőszolgáltatást a környezet védelmének szempontjait előtérbe helyezve.
Az üzletág tíz erőművének legmeghatározóbb létesítményeként az egykori széntüzelésű pécsi erőmű 2007-ben került a Veolia Csoport tulajdonába, mely a széntüzelésű blokkokat fokozatosan faapríték-tüzelésre állította át, 2013-ban pedig az erőművet vadonatúj szalmatüzelésű blokkokkal bővítették. A megújuló, karbonsemleges biomassza-tüzelésű, összesen 84,9 MW villamos teljesítményű kazánok 31 554 távfűtött lakást és 484 intézményi fogyasztót látnak el a helyi hőszolgáltatón, a Pétáv Kft.-én keresztül, melyben a vállalat 32,88%-os kisebbségi részesedéssel rendelkezik.
A vállalatcsoport fenntarthatósági törekvéseit erősíti az is, hogy ily módon Pécs távhőszolgáltatása teljes egészében megújuló energiaforrásokra épül, és nem bocsát ki a határérték feletti károsanyag-mennyiséget. A kényelmes fűtési megoldásnak számító távhő használatával számos lakás egyedi kéményének füstkibocsátását lehet elkerülni. Pécs városa így magáénak tudhatja az első olyan megyeszékhely címét, amely energiaellátásának egészét megújuló alapokra helyezte, méghozzá részben Közép-Európa legnagyobb biomassza-tüzelésű erőművének segítségével.
A létesítmény faapríték-tüzelésű blokkja 49,9 MWe beépített villamos teljesítménnyel rendelkezve erdészeti, faipari és egyéb fás szárú mezőgazdasági melléktermékekkel (például napraforgóhéjjal), kis részben SRF-el, szilárd, újrahasznosított tüzelőanyaggal működik. A faapríték-tüzelésű erőművi blokkot a PANNONGREEN Kft. működteti, mely évente megközelítőleg 330 GWh mennyiségű villamosenergiát, valamint nagyjából 700 TJ mennyiségű hőenergiát értékesít.

 

A csoport másik leánya, a Pannon-Hő Kft. pedig a második blokk működtetését végzi, mely 35 MW névleges teljesítménnyel, bálázott lágyszárú mezőgazdasági melléktermékek, például szalma, repce, kukoricaszár felhasználásával állít elő megújuló energiát. Ez évente nagyjából 190 GWh mennyiségű villamosenergiát, valamint 800 TJ mennyiségű hőt jelent. A fejlesztési projektet a COGEN Europe, a kapcsolt energiatermelés európai szakmai szervezete 2014-ben piacfejlesztés kategóriában a legjobbnak ítélte.
A város fosszilis energiáktól való függetlensége hatalmas előnyt nyújt a pécsi lakosoknak, cégeknek és intézményeknek. A csoport összehangolt tevékenységének köszönhetően a helyiek szó szerint fellélegezhetnek: a város ellátásának biztonsága és friss levegője egyaránt garantált.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában