Csak a pénz?

4 órája

Az airbnb nem jó a társasháznak

Wald Kata

Az airbnb, ami egy online szállásfoglalási rendszer, sokat szerepel mostanában a hírekben - a lakáskiadásokra vonatkozó szabályok szigorítását tervezik, de sajnos csak Budapesten, és sajnos ott is csak az anyagi kérdések terén várható változás. 

airbnb társasház szabályozás
Az airbnb tönkreteszi a társasház nyugalmát
Fotó: Bach Máté / Forrás: MW

Az airbnb miatt a lakók nincsenek biztonságban

Sajnos az airbnb körüli probléma azonban nem csak Budapestet érinti, Pécs belvárosában is nagyon sok lakás van, amit ezen a platformon keresztül adnak ki szálláshelyként. Én egy olyan társasházban lakom, amely rendelkezik függőfolyosóval. Ezt egy zárható kapu választja el a lépcsőháztól, és a folyosón három lakás található. A legbelső ingatlanban évekig egy nagyon kedves, aranyos szomszéd lakott, de a lakás a közelmúltban megüresedett, próbálták eladni, de az nem sikerült, aztán egy darabig albérlők lakták. Aztán, vélhetően a több bevétel reményében airbnb-n keresztül hirdették, azaz szálláshellyé tették. Ami azt jelenti, hogy folyamatosan cserélődnek a vendégek, többnyire külföldiek érkeznek, és töltenek el itt néhány napot. És ez egyben az évekig megszokott nyugalmunk végét is jelenti. 

Az egyik nagy probléma, hogy jellemzően nem zárják be maguk után a függőfolyosóra nyíló kaput.

 Eddig kint hagyhattuk a babakocsit, a gyerekek játékait, sőt, a gyerekeket is ki tudtuk engedni egy kicsit levegőzni, vagy játszani - most ennek vége, mert ha az ajtó nyitva marad, akkor már nincs meg a kellő biztonság. Volt olyan is, hogy éjszaka hangosan kiabálva mentek el a szállásra érkezők a lakásunk előtt, de volt, hogy arra ébredtünk, hogy a függőfolyosó padlója "úszik a borban".  Az airbnb lakások kiadásának a szablyait szigorúan le kellene fektetni, mert az szerintem tűrhetetlen, hogy egyszer csak szálláshellyé válik a társasház egy, vagy több lakása, és onnan kezdve az ott lakók nyugalma, biztonsága megszűnik. 

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!