Pinokkió Gyermekkönyvtár

3 órája

Csivitelő: megújult foglalkozás várja a legkisebbeket

A Csorba Győző Könyvtár Pinokkió Gyermekkönyvtár nagy hangsúlyt fektet a fiatalok olvasóvá nevelésére, a könyvtárhasználat ismeretére, a mindennapi olvasásra. A Csivitelő nevű foglalkozás egy új kezdeményezésük.

Bama.hu

A Csivitelő foglalkozásnak vannak előzményei. A könyvtárba évek óta rendszeresen járnak óvodai, iskolai csoportok – nekik a korosztálynak megfelelően tartanak a gyermekkönyvtárosok foglakozásokat. Egy-egy ilyen alkalom a kisebbeknek egy mesével kezdődik, amit bábeladásként, mesebőröndként vagy akár papírszínházi előadásként adnak elő a könyvtárosok. Ezeket a meséket mindig évszak és jeles napok szerint választják ki, a meséket zenével, mozgásos játékkal tarkítják. 

Ezt követi a témához kapcsolódó közös beszélgetés, majd, hogy ne üres kézzel távozzanak a gyerekek közös kézműves alkotás következik. 

Szerencsére a pedagógusok mindig szánnak elég időt ezekre az alkalmakra, így a gyermekeknek van lehetősége nézelődni, olvasgatni, válogatni, majd a vágyott könyvet kikölcsönözni. A nagyobb diákokat szabadulószobás feladatok, kvízek, könyvekkel kapcsolatos játékok várják. Bennük is az a közös, hogy kölcsönzés nélkül kevesen mennek haza ezen alkalmakkor. 

A Csivitelő a pécsi Pinokkió Gyermekkönyvtár legújabb foglalkozása.
Csivitelő: a foglalkozásokat Jancsik Patricia vezeti.
Fotó: Jancsik Árpád

Az óvodás és iskolás korosztály már évek óta rendszeres tagja a könyvtárnak, de ebben az évben a könyvtárosok úgy gondolták, hogy a babákat is „megszólítják”. 

Márciusban indult a Csivitelő mondókázós foglakozás

A Csivitelő rögtön igen nagy népszerűségre tett szert. Eleinte a mondókák voltak nagyobb szerepben, de ekkor jött egy új ötlet. 

– A városban szerencsére nagyon sok helyen van baba-mama foglalkozás, ahol a kicsik közösen tudnak énekelni, mondókázni. Mi szerettünk volna valami olyat létrehozni, ami kicsit más, kicsit különleges és a könyvtár profiljába illeszkedik

 – mondta Jancsik Patricia gyermekkönyvtáros, a Csivitelő foglalkozások házigazdája. 

Jelenleg a Csivitelő egy olyan baba-szülő együttlét, amely kifejezetten a babák életkori igényeihez igazodik, a baba és a szülő kapcsolatát elmélyítő, bábozással, mesével színesített, mondókával tarkított foglalkozás a 0-4 éves korosztály és a szüleik számára.

 A főszerep a bábmesén van, mely minden alkalommal egy témakör köré épül, és ebbe építik bele a mondókákat, a mesék részévé válnak. Ezeket a meséket Patricia írja és próbál kevésbé ismert mondókákat, versikéket kapcsolni hozzá, mert fontosnak tartja, hogy a szülők ezeket is megismerjék. A foglalkozások után szülők és gyerekek boldogan válogatnak a mesekönyvek között és viszik haza kedvenceiket. 

A Csivitelő minden második csütörtökön (páratlan hét) 9.30 órától van a Pinokkió Gyermekkönyvtárban (7624 Pécs, Nagy Jenő utca 24.) Ezek az alkalmak ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. ([email protected]

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában