Postabontás

2024.08.25. 19:30

Olvasói levél: Vajon elindul időben a repülőnk?

Szeretek repülni, és ezzel a családom többi tagja is így van, még a legkisebbek is lelkesen várják az utazásokat.

Tóth Viktória

Fotó: Marina Zezelina

Éppen ezért a nyaralásainkat is rendszerint olyan úti célokhoz kötjük, amelyek repülővel könnyen elérhetők. Az idei év sem kivétel: szeptember első napjaiban indulunk el a következő pihenésre. Azonban az elmúlt hetekben aggasztó hírek jönnek velem szembe különböző portálokon. Egyre több repülőtéren káosz uralkodik, járatokat törölnek, vagy ha nem is törlik, jelentős késésekkel indulnak el a gépek. Az utasok órákig vesztegelnek, sokszor teljes bizonytalanságban, hogy egyáltalán felszállhatnak-e. Hol valamilyen informatikai probléma, hol pedig az időjárás okoz fennakadást, de a végeredmény ugyanaz. A tervezett, hónapok óta várt utazás elején hosszú várakozás vár az emberekre.

Ez a helyzet különösen nehéz időseknek és kisgyermekkel utazóknak, hiszen számukra a hosszú várakozás sokkal fárasztóbb és megterhelőbb. Még súlyosabb a helyzet, ha valaki egy idegen ország repülőterén reked, ahol a nyelvi akadályok is tovább nehezítik a helyzet megoldását. Ilyenkor az ember tehetetlennek érezheti magát, és még az egyszerű ügyintézés is komoly kihívássá válhat.

Most bennünket is nagy aggodalommal tölt el a gondolat, hogy vajon a mi járatunkkal mi lesz. 

Elindulunk-e időben, vagy nekünk is szembesülnünk kell ezekkel a kellemetlenségekkel?  Én, hogy felkészült legyek, már előre utánaolvastam, hogy milyen jogok illetnek meg egy járattörlés vagy több órás késés idején. Ezt javaslom másoknak is, akik mostanában fognak valahova elutazni. Jó tudni, hogy az Európai Unióban az EU261/2004 rendelete alapján jogosult lehet ellátásra az az utas, akinek a járata legalább 2, 3 vagy 4 órát késik (az út hosszúságához igazítva). Az ellátás tartalmazhat ingyen ételt és italt a várakozási idő alatt és szállodai elhelyezést és transzfert, ha az indulás csak másnapra várható. Ha pedig a a járat legalább 3 órát késik kártérítést kérhetnek, ami 250 és 600 euró között mozog. Csak remélni tudjuk, hogy a szerencse mellénk áll, zökkenőmentesen elérjük majd az úti célunkat, és nem lesz szükség ennek a tudásnak a gyakorlati alkalmazására.

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!