Európa biztonságban

2 órája

Pusztítani fog a Milton hurrikán, de nekünk nem kell félnünk

Soha nem látott készültség van érvényben az Egyesült Államokban, főleg Florida államban. A Milton hurrikán hamarosan lecsap a partvidékekre, a pusztítás pedig igen nagy lehet. Megkérdeztünk egy szakértőt, kinek kell tartania az időjárási csapástól.

Jusztin Levente

Nincsenek könnyű napjaik az Egyesült Államokban élőknek, hiszen az ország délkeleti államaiban nemrég a Helene hurrikán okozott komoly gondot, most pedig egy nagyobb természeti csapásra számítanak a Milton hurrikánnal kapcsolatban.

Milton hurrikán
Elképesztő pusztításra lehet számítani a Milton hurrikán kapcsán, de Európa biztonságban van.
Fotó: AFP

Komoly a veszély Amerikában, de eléri Európát a Milton hurrikán hatása?

Dr. Geresdi István, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar professzora tájékoztatta hírportálunkat arról, hogy miért nevezik a szeptembert a hurrikánok időszakának. A természeti jelenség kialakulásához mindenképpen meleg vízfelszínre van szükség, így leggyakrabban az Egyenlítő környékén alakulnak ki hurrikánok. Ez azt is eredményezi, hogy a partvidékekre jelent igazán veszélyt minden egyes ilyen vihar, onnan a szárazföld felé pedig folyamatosan enyhül. A pusztítás mértékét pedig a széllel szokták megjósolni egy ötös skálán. Milton pedig a legnagyobb értéket kapta, így nem alaptalan az aggódás.

Különösen azért ijesztő a Milton hurrikán, mert néhány napja a Helene tombolt és okozott károkat. Azokat az eseteket sem sikerült még elhárítani, jön az újabb csapás, valószínű magyar idő szerint hét és nyolc óra körül. Ám Európára nagy valószínűséggel nem jelent veszélyt Milton, így akinek a nyugati partvidéken tartózkodna rokona, vagy nyaralója lenne, az megnyugodhat a professzor szerint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!