Kultúra

2013.01.13. 08:00

Aki zenével ápolja a lélek tisztaságát

A nemzetközi hírű pécsi kóruséneklés egyik legendája Ivasivka Mátyás, aki 80 esztendős. A tanárt és karnagyot 24-én a Nagy Lajos Gimnáziumban díszhangversenyen köszöntik neves tanítványai.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Igaz az, hogy az óráin elég volt a diáknak eldobolni a Bolerót, azért ugyanúgy jeles járt, mint a zenetörténet felmondásáért?
– Van egy pedagógusi jelmondatom Kodály nyomán: A tiszta zenei levegőben felnövő gyermek egészséges marad lelkileg is. De az értékekre nagyon oda kell figyelni. Mert létezik rossz opera is, míg Gershwin száznál több táncdala ma is kiváló muzsika.

– Apropó, érték: sok csodagyerekkel találkozott fél évszázados zenepedagógusi pályája során?
– Kovács Kolozst mindenképp idesorolom, mert ő tizenhat évesen úgy énekelte el a Don Carlosból Fülöp áriáját, hogy leültem megdöbbenésemben.

– Igaz, hogy személyes jó viszonya volt Kodály Zoltánnal?
– Nem részletezném a kapcsolatunk szálait, de közvetlenül közbenjárt a pécsi középiskolai zeneoktatás fejlesztésében. Emellett a Mohács című kórusművét mi mutathattuk be először.

– Amivel aztán a keszthelyi Helikonon taroltak.
– Elkötelezett híve vagyok ennek a versenynek, hiszen 61 díjat nyertem ott a különböző kórusaimmal, zenekaraimmal.

– Akadt más zeneszerző híresség is a levelezőlistáján?
– Jól mondja a levelezőlistát! Akkoriban ugyanis nemigen jutottunk hozzá kottákhoz, ezért középiskolás tanárként írtam egy körlevelet a világ hét legnagyobb zeneszerzőjének. Ennek kapcsán Orff-fal olyan jóba lettem, hogy egy kamion­nyi hangszert küldött ajándékba, amivel megalakítottuk az első magyar Orff zenekart. Sztravinszkij Hollywoodból küldött kottát, s volt magyarországi Britten-ősbemutatónk is.

– Mivel tölti most a napjait?
– Zenei tárgyú cikkeket írok, és anekdotakötetbe gyűjtöm a pályám mókás történeteit.

Tanított ötven éven át

Ivasivka Mátyás 1933-ban született Miskolcon. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, a pécsi tanítóképzőn szerzett szolfézs­tanári diplomát, Budapesten lett karnagy. 49 évet tanított a Nagy Lajos, párhuzamosan 33 évet a Janus Gimnáziumban, olykor kilenc együttest is irányított, s zeneszerzőként is letette névjegyét. Több mint 2500 nyilvános zenei előadást tartott, zenetudományi és cserkészkönyveket írt. Felesége is tanárnő volt, három lányuk, egy fiuk, hat unokájuk van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!