Hírek

2011.02.10. 22:12

Mubarak marad, de megkezdődik a hatalomátadás

Csütörtök esti tévébeszédében az egyiptomi elnök ismét kijelentette: őszig marad, de megkezdődik a békés hatalomátadás.

Forrás: MTI

Bár sokan arra számítottak, hogy az egyiptomi elnök lemond, Hoszni Mubarak csütörtök este bejelentette, hogy alkotmányos lépésekkel átruházza államfői hatalmát Omar Szuleimán alelnökre, de nem távozik az országból. Mubarak ezt a kairói televízióban mondott beszédében jelentette be, szavait mintegy a lemondását a Tahrír téren üvöltve követelő tüntetőknek címezve, akik nem fokozatos hatalomátadást, hanem azonnali lemondást akarnak. Az arab országot közel három évtizede vezető Mubarak megerősítette, hogy többet nem jelöltetni magát elnökválasztáson, de leszögezte, hogy nem enged külföldi diktátumoknak.

Mubarak közölte, hogy most kezdődik a békés hatalomátadás és a nemzeti párbeszéd. Csütörtök esti tévébeszédében jogosnak nevezte a tüntetők követeléseit, és azt mondta, hogy nem haltak meg hiába oly sokan. Megerősítette, hogy nem indul újból az államfői tisztségért. A beszéd közben a Tahrír téren óriási hangerővel kiabálás kezdődött, hogy Mubarak mondjon le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!