Sport

2008.09.25. 17:23

Matyi Dezső: a PMFC-ből ki lesz verve a feljutás

A PMFC elnök-tulajdonosa, Matyi Dezső olyan körülményeket varázsolt a Stadion utcába és a kovácstelepi utánpótlásközpontba, amiről más NB II-es klub csak álmodozhat. Ugyanakkor ő sem ilyen szezonkezdetről álmodott.

K.M.A.

Nagyon kemény fába vágta a fejszéjét akkor, amikor a PMFC elnöke, s egyben tulajdonosa lett. Matyi Dezső nagy célokkal és reményekkel érkezett a labdarúgóklubhoz, s ami a körülményeket, az infrastruktúrát illeti, meg is valósult az, amit tervezett.

A csapat stadionja megszépült, a klubházat, az öltözőket felújították, új pályák épültek, s a kovácstelepi utánpótláscentrumba is örömmel mennek már a fiatalok.

– A PMFC összes létesítménye megszépült, korszerűsödött, műfüves és füves pályák épültek. Látszik, hogy magáénak érzi a klubot, a csapatot, van gazdája a PMFC-nek. Mennyibe került a felújítás?
– Sokkal többe, mint amit terveztem – válaszolta Matyi Dezső, a PMFC elnök-tulajdonosa. – Egyszerű: ötven évig elhanyagolták ezeket a létesítményeket, s most hiába terveztük, hogy lépésenként haladva teszünk rendbe mindent, sorra jönnek egymás után az újabb problémák. Megcsináltuk a műfüves pályát, de azzal például nem kalkuláltunk, hogy talajt is kell cserélni, ez például plusz tízmillióba került. Ha már elkészült, kerítést is építettünk hozzá. A centerpályát ismét felújítottuk, a távfűtésről átálltunk a gázfűtésre. Egymás után dőlnek ki a csontvázak. De inkább most kell ezeket megcsinálni, mint később, hiszen hogy várjak én profi teljesítményt, ha nem olyanok a körülmények?

– Mindezek hallatán még inkább elcsodálkozik az ember, hogy vajon milyen üzletet látott ön a labdarúgásban. A kiadások már megvannak, miből lesz a bevétel?
– Úgy tervezem, hogy öt-hét év múlva jön ki nullára a PMFC. Ezt úgy értem, hogy onnantól nem kell pénzt betenni, önfenntartó lesz a klub.

– Mégis hogyan?
– Én tényleg úgy gondolom, hogy öt-hét év múlva itt minőségi futballról beszélhetünk. A játékos- és jegyeladásokból származó összeg, a reklámbevételek, és a ma még nálunk gyerekcipőben járó merchandising-tevékenységből származó haszon addigra olyan szintre emelkedhetnek, amely eltartja a klubot.

– Nagy Olivér kivásárlása például valóban jó üzleti húzásnak tűnik. Az Újpest még az U19-es Európa-bajnokság előtt adta el, ahol kiválóan szerepelt a válogatott, benne a pécsi játékos is.
– Ő valóban jó üzlet lehet, így van. De elsősorban nem azért vettem meg a játékjogát, hogy eladjam, hanem azért, hogy a csapat hasznára legyen. Meg is beszéltük vele, hogy ha a világ legjobb ajánlata is érkezik érte, akkor sem mehet el idén, mert szükségünk van rá, fel kell jutnunk az élvonalba. És ez úgyis ki lesz verve a csapatból, 2010-ben az NB I-ben kell szerepelnünk.

– Ez azt jelenti, hogy 2009 nyarára nem is kell feljutniuk?
– Ha jövő nyárra nem jutnánk fel, akkor 2010 elején még NB II-esek lennénk. Mi már 2010 tavaszán is az élvonal tagjai akarunk lenni.

– Eltökélt. De valószínűleg nem ilyen szezonkezdetre számított.
– Nem ilyenre. De talán csak a tapasztalatom nem volt túl nagy ezen a téren. Persze próbáltak erre felkészíteni, de tudja én elég önfejű ember vagyok, nem hittem el.

– Nem lesz könnyű, most már elhiheti. Egy, vagy akár két tapasztalt csatár nélkül pedig különösen nem. Az eltelt fordulók alatt kiderült, ezen a poszton feltétlenül erősíteni kell.
– A nyáron is hallottam már ezt épp eleget! Sok mindent megpróbáltunk akkor, de úgy látszik nem eleget. Valóban nagyon kell a gólerős csatár, hiszen a helyzetekig eljutunk, de nem lőjük be azokat. Persze nem mindenáron kell igazolnunk, a minőségen van a hangsúly.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!