Közélet

2015.02.14. 20:04

Új helyen készülhetnek az életmentésre Pécsett a mentők

A Pétáv egykori irodáiban százmilliós uniós forrásból létesült négy szimulációs központban a betegek életjelenségeit, betegségeit szimulálják.

F. Z. (Dunántúli Napló)

Összesen mintegy százmillió forintos uniós forrásból készült el az a mentőknek szóló szimulációs központ, amelyet pénteken mutattak be Pécsett. A pénteki sajtóbejáráson elhangzott: a szimulációs központ célja és feladata, hogy a lehető legéletszerűbb körülmények között tudjanak a mentősök gyakorolni, illetve hogy a skill-laborokban elsajátított készségeket és tanultakat rutinná fejlesszék.

A négy szimulációs központot olyan oktatási eszközökkel szerelik fel hamarosan, amelyek a betegek életjelenségeit, betegségeit szimulálják, és lehetőséget biztosítanak minden, az ellátás során alkalmazott vizsgálat, beavatkozás elvégzésre. A pályázati forrásokból finanszírozott eszközök megérkezéséig mentéstechnikai eszközökkel rendezték be a termeket, és egyben megkezdték a mentőápoló és egészségügyi szakemberek képzését.

Az épületrészt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bocsátotta a mentőszolgálat rendelkezésére – ezt korábban a Pétáv használta, irodaként. Mivel a pályázati pénz csak a felszerelésre jár, az átalakítási és felújítási munkálatokat javarészt önerőből, adományokból, felajánlásokból, illetve az OMSZ segítségével végezték el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!