Közélet

2011.03.14. 08:08

Sztrájk? Betelt a pohár a buszsofőröknél

Olaj volt a tűzre, hogy kiderült, el akarják vonni a buszos dolgozóktól a családtagi bérleteket és megszüntetnék a korkedvezményes nyugdíjakat is.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Csalódottak és elkeseredettek a PK Zrt. és a Pannon Volán dolgozói, egyeseket már nagyon nehéz megnyugtatni, többen azt mondják, a polgári engedetlenségtől sem riadnának vissza, utcára vonulhatnak – mondja Hofekker Ferenc, a közösségi közlekedésben dolgozók érdekképviseletére alakult Független Demokratikus Szakszervezet elnöke. Baranyában több mint ötszáz tagjuk van, a többség a PK Zrt.-nél.

Itt egyébként – mint megírtuk – az OÉT-tárgyalásokon elfogadott 4-6 százaléknál magasabb bérfejlesztést tudtak kiharcolni. A Pannon Volánnál, illetve a Volán-társaságoknál azonban még nincs megállapodás, mert a tulajdonos MNV Zrt. csak kompenzációt akar végrehajtani, 2,8-3,2 százalék értékben.

Hofekker Ferenc szerint olaj volt a tűzre, hogy kiderült, el akarják vonni a buszos dolgozóktól a családtagi bérleteket. Ahogy az is, hogy a kétes ügyekkel terhelt MÁV és BKV hatalmas pénzeket kap a kormánytól, miközben a vidéki városok helyi közlekedése a tönk szélén van. Ehhez jött a hír, hogy megszüntetnék a korkedvezményes nyugdíjakat. A sofőrök – legalább 25 év szolgálatot követően – ma 5 év kedvezményt kaphatnak.

Még nem volt közgyűlés

Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte három hete Pécs városa a PK Zrt.-nél a buszos cégnél február közepén megállapított 774 milliós adótartozás miatt. A közgyűlést március 9-ig kellett volna megtartani, ám mint megtudtuk, még a pontos időpont sincs meg. Keczer László, a PK Zrt. vezérigazgatója ugyanis betegségére, valamint arra való hivatkozással, hogy nem csatolt a város előterjesztést leveléhez, még nem intézkedett. Márpedig a közgyűlést ő hívhatja össze. Dr. Szabó Iván, a pécsi önkormányzat ügyvédje közölte, nem szükséges előterjesztést csatolni, és újra felszólítják a vezetőt a közgyűlés összehívására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!