Közélet

2013.07.31. 19:25

Szenvedélybeteg-központ: a lakók aggódnak, hogy kik látogatnak oda

Címkék#Pécs

Féltik eddig megszokott életterüket a lakók, mert az uránvárosi Berze Nagy János utcai, használaton kívüli óvodából rehabilitációs központot alakítanak ki.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

Aggódó olvasóink keresték meg szerkesztőségünket, akik féltik lakókörnyezetük eddig megmaradt viszonylagos nyugalmát, mert mint megtudták, egy narkomán fiatalokkal foglalkozó alapítvány rehabilitációs központot alakít ki a szomszédságukban.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Így néz ki most a több mint másfél évtizede bezárt létesítmény: mocsok, szemét, törmelék
[/caption]

– Már 17 éve bezárták a Berze Nagy János utcában az óvodát, amelyet ma már csak a hajléktalanok és a patkányok laknak. Az udvarban méteres a gaz, az ajtókat pedig hiába falazták be, a kitört ablakokon közlekednek a hajléktalanok – mutatja az egyik lakó. A helyiségekben eldobált ruhadarabok, paplanok, üvegek, penészes éthordók mindenütt.

– A Veress Endre utcai rendelő közelsége miatt már megszoktuk, hogy mindenféle ember jár ide, a hajléktalanok is egyre többen vannak, ezért már nappal is csak bukóra tesszük az ablakokat szellőztetéskor. Attól félünk, ha átadják ezt a központot, akkor tovább romlik a helyzet.

A Dunántúli Napló kérdésére – remélhetőleg – megnyugtató választ adott a lakóknak dr. Szemelyácz János, a pályázaton nyertes, INDIT (Integrált Drogterápiás Intézet) közalapítvány kuratóriumának elnöke. Mint mondta, a drogambulancia továbbra is a Szendrey Júlia utcában marad, itt egy nappali klinika keretében az alkoholproblémával küzdő betegeket kezelik majd, reggel 8-tól délután 16 óráig. A Berze Nagy János utcai szenvedélybeteg-központba az önkéntesen jelentkezők érkeznek majd pszichoterápia célú kezelésekre, ezért a sürgősségi mentő sem jár majd ebbe az intézménybe.

– A kivitelezési munkák megkezdése már csak miniszteri engedélyre vár. A felújítást követően egy kulturált egészségügyi-szociális intézményt látnak majd itt a lakók, amelynek a kertjét is rendbe tesszük és egy kisebb sportpályát is kialakítunk. A városi önkormányzattal történő egyeztetést követően pedig akár arra is lehetőség nyílik, hogy a környéken élők is itt sportoljanak délutánonként, illetve saját kiskerteket alakítsanak ki maguknak az udvarban – mondta az elnök.

A csaknem 145 millió forintos támogatásból a közalapítvány a Berze Nagy János utcai óvodán kívül felújítja a pécsváradi és kaposvári intézményét is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!