Közélet

2014.04.05. 14:03

Százmilliók fejlesztésre és mindennapos gondok

Több százmilliós fejlesztésekre nyert pályázati pénzeket a komlói kórház.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

A tüdőgyógyászatra több mint 200 milliót, a járóbeteg-ellátás műszerfejlesztésére, diagnosztika, röntgen, ultrahang fejlesztésére 395 millió forintot nyert az intézmény. Dr. Tánczos Frigyes Attila, a Komlói Egészségcentrum főigazgatója az országgyűlési képviselők egyik látogatásakor ugyanakkor elmondta, pénzügyi szempontból nem beszélhet stabil alapokról, hiszen jelentős adósságállománnyal küszködnek. Az eladósodás 2009 áprilisában kezdődött, amikor 4 millió „német pontszámot” vontak ki az intézményüktől. (A német pontrendszer a járóbeteg-ellátás jellemző finanszírozási módja Magyarországon, pontatlan szakzsargonban.)

S bár az utóbbi két évben jelentős adósságkonszolidáció érintette a kórházat, a probléma nem oldódott meg. A laboratóriumi költség például továbbra is havi 5-5,5 millió forint veszteséget jelent a finanszírozáshoz képest. A komlói kórház jelenleg 165 ágyon fogad betegeket. A belgyógyászaton és a sebészeten 35 aktív ágyon folyik a gyógyítás, 50 ágyon működik a pulmonológiai rehabilitáció, 30-on az ápolási osztály és 50-en a krónikus osztály.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!