Közélet

2012.05.21. 07:42

Bánki Erik: „Nem büntetés, elismerés”

A mohácsi fideszes országgyűlési képviselő, Bánki Erik a jövőben az Európai Parlamentben politizál. Ahogy mondja, kemény meccsekre készül. A politikus cáfolja, hogy száműzték volna Brüszszelbe.

Máté Balázs (DUnántúli Napló)

Egyes források szerint brüsszeli megbízatása egyfajta büntetés, száműzetés. Igaz-e az a híresztelés, hogy üzleti ügyei miatt döntött úgy a Fidesz vezetése, hogy Ön foglalhatja el Áder János megüresedett helyét?

– Először is óvnék bárkit attól, hogy Magyarország képviseletét bárhol a világon büntetésnek tekintse. Rosszízű pletykákkal nem kívánok foglalkozni. Az elmúlt két évtized bizonyítja, hogy mindig tisztességes munkát végeztem. Három évvel ezelőtt Áder János esetében is elhangzottak különböző találgatások a „mindentudó jóakaróktól”. Rosszindulatú megjegyzéseikre viccesen csak azt tudom mondani, szívesen vállalnék olyan száműzetést, amelynek a végén Magyarország legmagasabb közjogi méltóságává választanak. De komolyra fordítva: nagy lehetőségként, munkám elismeréseként élem meg a megtisztelő felkérést, amelyet a párt elnökétől kaptam.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bánki Erik a megyéért dolgozik majd az EP-ben (fotó: AS)
[/caption]

– Itthoni pozíciói közül melyeket tarthatja meg?

– Csak azokat szeretném tovább vinni, amellyel segíthetek Baranyának, a magyar sportnak, a Fidesznek. Így, ebben a sorrendben. Konkrétan: baranyai képviselő leszek Brüsszelben, s ez a megye számára erősödést jelent. A Fideszben 2005 óta betöltött regionális politikai igazgatói megbízatásomat folytatom. A labdarúgás szerelmeseként óriási öröm volt számomra, amikor a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségébe választottak 2010-ben. Ezt a munkát mindenképpen folytatni szeretném abban a reményben, hogy válogatottunk kijut a következő két nagy világesemény egyikére.

– Ki kaphatja meg az országgyűlési mandátumát?

– Egy bizonyos, a baranyai képviselők ismét erősödnek, mert a megyei listáról kerül ki a képviselő. Az elnökség valószínűleg ezen a héten tárgyal a kérdésről.

– Igaz, hogy Pohl Marietta lesz a befutó?

– Szerintem ne találgassunk. Nem érdemes.

– Ön személy szerint milyen célkitűzésekkel kezdi meg a munkát Brüsszelben?

– Akik ismernek, azok tudják, a tétlenség nem kenyerem. A következő év legfontosabb kérdése az Európai Unió 2014–2020 közötti időszakra szóló fejlesztési terve, amely az egyes tagországok uniós támogatásainak lehívását határozza meg. Kemény meccs lesz, mert ebben a kérdésben mindenki nemzeti álláspontot igyekszik képviselni. A Néppárt, amelyben a frakció tagjai vagyunk, a legnagyobb az Európai Parlamentben, úgyhogy esélyeink jobbak, mint az előző kormány idején voltak. És persze fontos célom a gyermekek képviselete. Nekem is van négy, látom, mennyire szeretik a gyermekek ma is a sportot. Szeretném, ha a támogatások körébe végre bekerülhetnének a sportfejlesztések, elsősorban az iskoláskorú gyerekek és az utánpótlásban szereplő igazolt sportolók sportolási körülményeit javítva.

– A megye, illetve szülővárosa, Mohács profitálhat-e EP-képviselői munkájából?

– Naná! Ez a minimum. De nemcsak Mohács, hanem Pécs, Komló, Szigetvár, Siklós és valamennyi település. Az európai parlamentben is arra fogok törekedni, hogy a kialakuló kapcsolatrendszereimet szűkebb pátriám javára fordítsam. Térségünk legnagyobb problémája a munkanélküliség, ezért arra fogok törekedni, hogy újabb befektetéseket „tereljek” a délvidék irányába.

A baranyai politikus gazdasági érdekeltségei

Bánki Erik – aki az Országgyűlésben a sport- és turisztikai bizottság elnöke – legutóbbi vagyonnyilatkozata tanúsága szerint a következő gazdasági érdekeltségei vannak: a Bábamad Kft.-ben tulajdonos, tulajdoni hányada 33,3%, HP Investment Kft.: tulajdonos, 90%, HP Agro Kft.: tulajdonos, 100%, RHP Kreatív Bt.: tulajdonos, 50%, B6 Home Kft.: tulajdonos, 50%. A politikust elsősorban az Aqua Holding Kft.-ben 2006 és 2010 között birtokolt részesedése kapcsán támadták.

A cég egy másik tulajdonosa ugyanis György Zoltán volt, a számos – fideszes önkormányzat vezette – településen fürdőépítési projektekben részt vállaló Aquaplus Kft. tulajdonosa. Bánki 2010-ben a HVG-nek azt mondta, noha György Zoltán „jó barátja”, maga semmit nem tesz az Aquaplus sikeréért, tulajdonszerzésével pedig csak annyit szeretne, hogy akkor is legyen munkája, ha politikai pályafutásának vége szakadna.

Máté Balázs (DUnántúli Napló) Bánki Erik a megyéért dolgozik majd az EP-ben (fotó: AS) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!