Közélet

2012.01.09. 17:42

Aki mikroszkóppal kutat a fejünkben

Címkék#Pécs

Elsőként alakult az országban Pécsett neuropatológia tanszék. Az agykutatásról, a bűnügyek vizsgálatában való közreműködésről kérdeztük a tanszék új vezetőjét, dr. Gömöri Évát.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Az egyik legnépszerűbb előadó az orvosin, ám félelmetes a híre a vizsgázók körében. Igaz, hogy a fél csapat mindig megbukik? – Arról van szó, hogy kevés nálam a könyvet felmondani, a tudás szintézisére vagyok kíváncsi. Az autóvezetésnél sem elég a pedálok működését ismerni, a bajban több tucatnyi részletet összegzünk egy pillanat alatt, s ebből áll össze a kreatív döntés.

– A patológusról az embereknek a boncolás jut eszébe és a szövetminták elemzése. Mit csinál a neuropatológus?

– Kezdjük ott, hogy talán hárman foglalkoznak ezzel a területtel az egész országban. A legfontosabb feladatunk az agydaganatok vizsgálata, valamint olyan idegrendszeri betegségek elemzése, ami a modern műszerekkel nem diagnosztizálható, csak szövettani feldolgozással. Rögtön eloszlatnék egy tévhitet is. Az agydaganat is gyógyítható, ha időben felismerik, és jó helyen található.

– Mi a létjogosultsága ennek az új kutatási területnek?

– A daganat növekedési ütemét, históriáját vizsgáljuk, ami meghatározza a beavatkozások menetét is. Másrészt újdonság az is, hogy a genetikai előzményeket is feltárjuk, ami a terápia érzékenységére lehet nagy hatással.

– Mi a szerepük a bűncselekmények vizsgálatában?

– Akkor hívnak minket, ha tisztázatlan idegrendszeri okok feltételezhetők a haláleset hátterében. Hozzátenném, kifejezetten agyszakértői véleményekről van szó.

– Tanszékvezető kutatóorvosként otthon négy férfi életét is gardírozza.

– A terheket megosztjuk, és jó szervezéssel jut időnk egymásra is. A család gyakran megy együtt biciklitúrákra, színházba, s minden esztendőben nekivágunk a világnak, városnéző kirándulásokra.

„Férfias” család

Gömöri Éva 1963-ban született Pécsett. Az Ormánságban, Drávaiványiban nőtt fel, majd a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett 1981-ben. Az orvosi diplomát 1987-ben szerezte meg, első és egyetlen munkahelye a PTE ÁOK Patológiai Intézete, 2011 óta az intézeti neuropatológia tanszék vezetője. Férje dr. Kasza Gábor érsebész, három fiuk van, Kristóf 22 éves, nemzetközi gazdálkodást tanul, a 19 éves Benedek orvosira készül, Ádám 11 esztendős.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!