Közélet

2012.12.30. 09:11

A legnagyobb bajban is a vesénkbe lát

Pécsi orvos, dr. Kalmár-Nagy Károly végezte az első hasnyálmirigy-átültetést az országban, és a nevéhez fűződik az első ex vivo májműtét is, ez az a megoldás, amikor a szervet a testből kivéve operálják meg.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Mikor volt a világon az első szervátültetés?
– Dr. Emerich Ullmann végezte Bécsben, éppen 110 esztendeje. Kutyavesét ültetett át egy másik kutyába, és mi pécsiek nagyon büszkék lehetünk rá, mert az orvos Pécsett született egy német anyanyelvű családban, majd a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett. Aztán az első sikeres emberi transzplantáció 1954-ben történt Amerikában, míg az első magyarországi veseátültetés 1962-ben Szegeden zajlott.

– Meddig jutott az orvostudomány fél évszázad alatt?
– Ma már az agy kivételével nincs olyan életfontos szerv, amit ne lehetne átültetni. Mindemellett azt gondolom, nem a transzplantáció jelenti a jövőt, mert hamarosan megszületnek az olyan protézisek, melyekkel tökéletesen kiválthatók a beteg részek. No és egyre inkább megtanuljuk a súlyos betegségeket is megelőzni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A legnagyobb bajban is a vesénkbe lát
[/caption]

– Mi foglalkoztatja most leginkább a transzplantációs sebészeket?
– A biotechnológia újdonságai lehetővé teszik, hogy a szervezet immunrendszerét egyre kevésbé terheljük. Így azon dolgozunk, hogy a beültetéseknél minél inkább elkerüljük a szervkilökődés problémáit.

– Pécsett évente hány szervátültetés történik?
– Mintegy félszáz, amivel a Dél-Dunántúl nem egészen másfél millió lakosából a legjobban rászorulókon tudunk segíteni. Vesére ugyanis háromszoros a túljelentkezés, tüdőre, hasnyálmirigyre is nagy a várólista, de a legrosszabb a helyzet a májjal. Évente hatezer olyan ember hal meg, akin még segíthetne a májátültetés, de csak negyven-ötven műtétre van mód az országban.

– Hogy lazít egy sebész?
– Sokat járok a feleségemmel koncertekre és fotózni is nagyon szeretek: főként makro objektívvel a mikro történéseket.

Az Év orvosa volt

Dr. Kalmár-Nagy Károly Budapesten született 1955-ben. Szegeden érettségizett és ott végezte el az orvosi egyetemet is 1980-ban. 1992-ig a Szegedi Sebészeti Klinikán dolgozott, majd Pécsett az induló transzplantációs osztály vezetője lett. A klinikai főorvos az Év orvosa volt 2011-ben, s tagja a Rotary Klubnak. Felesége, Csilla földrajz–orosz–angol szakos tanár, két fiuk van, András 31, Márton 29 éves.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!