Kék hírek, bulvár

2012.03.01. 11:11

Robbantással fenyegették meg a közhivatalokat

Címkék#Pécs

Ismeretlen személy telefonon bombával fenyegette meg a Pécsi Ítélőtáblát, a bíróságokat és egyéb közhivatalokat, így a NAV-ot is. Bombariadó volt Szegeden, Debrecenben és Nyíregyházán is.

MB, DG (Dunántúli Napló, bama.hu)

Bombarobbantással fenyegette meg egy ismeretlen a Pécsi Ítélőtáblát, a bíróságokat és az adóhivatalt. A telefonáló Szegeden, Debrecenben és Nyíregyházán lévő, hasonló középületek felrobbantását is kilátásba helyezte. Végül egyik városban sem találtak robbanószerkezetet. A rendőrség nyomozást indított a telefonáló kilétének megállapítására.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Rendőrök a NAV épülete előtt (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Információink szerint az ismeretlen több személy szabadon bocsátását követelte. Úgy tudjuk, több közismert bűncselekmény feltételezett elkövetőinek elengedését kérte. A telefonáló határidőt is szabott, délután egy órára helyezte kilátásba a robbantásokat. Pécsett nem ez az első ilyen eset, tavaly november 3-án kísértetiesen hasonló követeléseket fogalmazott meg egy robbantásokkal fenyegetőző ismeretlen.

Percről-percre

11:20 - Bombariadó Pécsen

A tavaly novemberi fenyegetéshez hasonló jelenetek zajlanak a pécsi belvárosban. Bombariadó miatt több közhivatalt ki kell üríteni, a rendőrök délelőtt 11 óra után érkeztek az érintett helyszínekre.

Értesüléseink szerint a telefonáló azt követelte - csakúgy, mint legutóbb -hogy bocsássanak szabadon több személyt. Információink szerint az illetők több közismert bűncselekmény feltételezett elkövetői. Ha a fenyegető követelései nem teljesülnek, akkor délután egy órakor robbantani fog - legalábbis ezt állította.

Hajdu István, a Pécsi Városi Bíróság sajtószóvivője a Dunántúli Napló érdeklődésére mergerősítette, hogy fenyegetés érte a Pécsi Városi Bíróságot, a törvényszéket, és az Ítélőtáblát. Közölte továbbá, hogy a mai tárgyalások - így az egyetem egykori gazdasági főigazgatójának előzetesének meghosszabbításáról döntő tárgyalás is - elmaradnak.

Értesüléseink szerint több közhivatalt is érint a bombariadó. A NAV egyik munkatársától megtudtuk, hogy fél egyig kell kiüríteni a Rákóczi úti épületet. Mint megtudtuk, a NAV dolgozóinak ma már nem kell visszamennie a munkahelyükre. A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

Legutóbb november 3-án volt hasonló bombariadó Pécsen. Aznap is több pécsi középületben  bombák felrobbantását helyezte kilátásba egy telefonáló, sőt akkor még egy pécsi bevásárlóközpontot is érintett a fenyegetés.

12:40 - Összesen négy városban van összehangolt bombariadó

Az MTI beszámolt arról, hogy Pécs mellett Szeged, Nyíregyháza és Debrecen több közintézményét érte bombafenyegetés csütörtök délelőtt, az épületek átvizsgálása folyamatban van.

A katasztrófavédelemhez telefonon érkezett bejelentés szerint a négy megyeszékhely bíróságain, adóhivatali épületeiben, valamint más közintézményekben helyeztek el bombát, amely egy időben fog robbanni.
   
A Pécsi Városi Bíróságon, a Pécsi Törvényszéken, a Baranya Megyei Főügyészségen, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal regionális szerveinél már zajlik az érintett épületek és azok környékének átvizsgálása.

13:20 - Nem robbantott

Egyig adott határidőt az ismeretlen fenyegető, ellenkező esetben robbantani akart. Nem robbantott.

15:50 - Befejeződött az épületek átvizsgálása Pécsett

Az átvizsgálás során robbanószerkezet vagy egyéb gyanús tárgy nem találtak, az épületekbe délután 14.00 óra után visszatérhettek az érintettek.

MB, DG (Dunántúli Napló, bama.hu) Rendőrök a NAV épülete előtt (fotó: Löffler Péter) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!