Bukta

2 órája

Törvénysértő volt a városi propagandacég még a balosok szerint is

A Nemzeti Választási Bizottság tagjai – köztük számos baloldalival – 14 igen és 0 nem szavazattal durván elkaszálta a Pécsi Kommunikációs Központ Kft.-t., mert megsértette a választási törvényben foglalt, az esélyegyenlőség a jelöltek és jelölő szervezetek között alapelvet. A törvénysértés tényét Péterffy Attila polgármester kézi vezérlésű szolgasajtójának a saját oldalán is közölnie kell.

Bóka Máté Ciprián

A Nemzeti Választási Bizottság 14 tagja – köztük több baloldali is – egyöntetűen adott helyt Körömi Attila független képviselőjelölt beadványának, és megállapította, hogy az évente 200 millió önkormányzati támogatást kapó Pécsi Kommunikációs Központ Kft. durván elfogult volt és megszegte a választási törvényt.  A bizottság szerint „az esélyegyenlőség a jelöltek és jelölő szervezetek között alapelvet” sértette meg a közpénzesőből működő  médiacég. A törvénysértés lényege, hogy az általa kiadott városi sajtótermék a pécsi 15 -ös választókerületben szeptember 22-én tartandó időközi önkormányzati választás előtt "előre deklaráltan kizárólag meghatározott jelölteknek biztosított bemutatkozási lehetőséget".

törvénysértés
A törvénysértés tényét Péterffy Attila polgármester kézi vezérlésű szolgasajtójának a saját oldalán is közölnie kell
Fotó: Laufer László

A választási bizottság a határozatában megjegyzi, hogy az Alkotmánybíróság egy korábbi döntése értelmében a közpénzből fenntartott sajtótermékek tájékoztatási tevékenysége nem korlát nélküli. A bizonyítékok értékelése után a bizottság arra az álláspontra jutott, hogy a 

városi lap tudatosan és nem is titkoltan nem minden, a választáson induló jelölt részére biztosított azonos feltételeket, 

másokat elzárt megjelenés lehetőségétől a közpénzből fenntartott internetes sajtótermék. 

A törvénysértés miatt kell intézkedni
 

A törvénysértő városi vállalatot a további jogsértéstől eltiltották és egyidejűleg kötelezték a propagandacéget arra, hogy most vasárnapig az erről szóló határozat rendelkező részét tegye közzé. 

Körömi Attila pénzbírság kiszabását is kérte, hogy visszatartsa őket jobban a törvénytelenségtől, ezt viszont nem fogadta el a testület. 

Százmilliós menekítés

Mint ismert, a minap döntött úgy a baloldal, hogy 300 milliós költségen 30 embert vesznek fel a Polgármesteri Hivatalba, azaz fejenként átlagosan 10 millióba kerül majd a bővítés. Ennek keretében akarják megmenteni a kádereiket, kitüntetetten a városi propagandalapot előállítókat. Azokat, akik vezetőként felelősek a mostani törvénysértésért is. A médiacégnél ott van Nimmerfroh Ferenc főszerkesztő, Póré László ügyvezető, Pernecker Dávid volt, és Szakács Miklós jelenlegi főszerkesztő-helyettes is. 

Az elgondolás alapján a balos médiamunkások számára egy külön, hatfős kommunikációs osztályt is kreáltak a Városházán. Ezzel akarják biztosítani,  hogy az MSZP-DK-s támogatottságú polgármesternek, Péterffy Attilának megfelelő imázst fenn tudják tartani, a közvetlen cenzúra még szorosabb legyen, és politikailag megbízható tartalmak kerüljenek bele a városi lapba, illetve jelenjenek meg az online városi felületen. Erre pedig további 100 milliót még odaadnák a csoportnak

Visszavonhatják az egészet

Ugyanakkor megvan a jogi lehetősége annak, hogy a néhány hét múlva felálló testület mindezt visszaszervezze, és a mostani felelőtlen döntést a városvezetőnek kell megmagyaráznia. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában