Atlétika

2024.07.18. 19:04

Récsei legjobb magyarként szeretne begyalogolni Párizsba

Gőzerővel készül a közelgő párizsi olimpiára a pécsi születésű gyorsgyalogló, Récsei Rita, aki többek között a Magyar Honvédség Sportszázad szakaszvezetője. Récsei két versenyszámban is kvótát szerzett, de könnyen lehet, hogy „csak” húsz kilométeren bizonyíthat az egész világ előtt.

Móga Richárd

Fotó: Szabó Miklós

– A második olimpiájára készül. Hasonló érzések vannak most Önben, mint 2016-ban?
– Egészen más érzés most kijutni az olimpiára, mint 2016-ban volt. Akkor egy hatalmas meglepetés volt, hogy teljesíteni tudtam az olimpiai szintet. Az első esztendő volt, hogy a húsz kilométeres távon gyalogoltam. Azóta sokkal keményebbek lettek a kijutási feltételek, hiszen jelenleg a ranglista alapján negyvennyolc fő juthat ki az ötkarikás játékokra. A mostani kijutásban sok év kemény munkája van. Az elmúlt nyolc esztendőben sok hullámhegyen és hullámvölgyön mentem keresztül. Mindenesetre az idei évre beérett ez a sok munka, három percet javítottam a húsz kilométeres egyéni csúcsomon, ami a világranglista negyvenharmadik helyére volt elegendő, így bizonyíthatok majd Párizsban, húsz kilométeres gyaloglásban. Továbbá a júniusban megrendezett Európa-bajnokságon tizennegyedikként értem célba, megelőzve többek között a többszörös magyar csúcstartó Madarász Viktóriát, és így legjobb magyar gyaloglóként sikerült végeznem. Az pedig külön öröm számomra, hogy az új olimpiai versenyszámban, a maraton vegyes váltóban is olimpiai kvótát szereztünk Venyercsán Bencével. Tehát összességében azt mondhatom, hogy a mostani kijutással bizonyítottam magamnak és mindenki másnak is, hogy helyem van a legjobbak között.

Récsei már több nívós eseményen is letette névjegyét.
Récsei már több nívós eseményen is letette névjegyét.
Fotó: Szabó Miklós

– Hogy sikerült a felkészülés?
– Az idei felkészülés és a versenyszezon különösen nehéz volt, mert tavaly még harmincöt kilométeren indultam a világbajnokságon, míg idén az olimpiára húsz kilométerre és a maratoni vegyesváltóra készültünk. Az edzéstervben is sok minden változott, fel kellett gyorsuljak a húsz kilométeres távra, valamint a versenyszezon is sokkal feszítettebb lett, hiszen kéthárom hetente versenyeztem, hogy a húsz kilométeres világranglistán bebiztosítsam magam a legjobb negyvennyolc közé. Ehhez jött hozzá a váltóra való felkészülés, illetve a váltóversenyek. Szerencsére az edzőm, Srp Mklós, és az ő munkáját segítő Szűcs József megfelelő edzéstervvel és edzői munkával támogattak. A háttértámogatást és az önbizalomnövelést pedig a férjemnek és a családomnak köszönhetem.

– Milyen eredménnyel lenne elégedett?
– Számomra már az is hatalmas eredmény, hogy két versenyszámban sikerült kvótát szereznem az olimpiára. Szeretnék legjobb magyarként beérni húsz kilométeres gyaloglásban.

– Egy éremközeli helyezés esetén milyen őrültséget vállalna be?
– Hűha, ekkora önbizalmam azért nincs, így igazából bármit megígérhetek, mert ez a „veszély” még nem fenyeget, hogy be is kelljen tartanom.

Récsei Rita augusztus első napján 9.20-kor rajtol az olimpián húsz kilométeren, a maratoni vegyes váltót pedig majd augusztus 7-én rendezik meg. A pécsi születésű sportoló szerzett kvótát az országnak, de a szövetség jelenlegi döntése alapján Oláh Barbara lesz érdekelt Venyercsán Bence mellett, tartalékként pedig Spiller Tiziánát jelölték meg, de a verseny napjáig ez még módosulhat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában