Úszás

2024.07.01. 17:04

Bearanyozta a hétvégét: országos bajnok és Eb-résztvevő a pécsi tehetség, Hartmann Máté

Az esztendő talán legjobb hangulatú úszóversenyét rendezték meg a hétvégén Szegeden, ahol három olimpiai induló és egy pécsi reménység is vízbe ugrott. Sőt, a PSN Zrt. tehetsége, Hartmann Máté bearanyozta a hétvégét, teljesítményének köszönhetően pedig biztossá vált, hogy ott lehet majd a két hét múlva esedékes kontinensviadalon, Bécsben.

Móga Richárd

Forrás: PSN Zrt.

Fotó: Istvan Derencsenyi

Néhány hét múlva kezdődik a 2024-es párizsi olimpia, de az elmúlt hétvégén még minden szem a Szegeden megrendezett X. Nyíltvízi Országos Bajnokságra szegeződött. A Maty-éri evezős pályán gyermek, serdülő, ifjúsági és felnőtt versenyzők is indultak. Sőt, bizonyíthatott három olimpiai induló, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Fábián Bettina, de a PSN Zrt. fiatal tehetsége, Hartmann Máté is próbára tehette magát. Ráadásul számára komoly téttel bírt a verseny, ugyanis az itt úszott eredmények alapján került kinevezésre az ifjúsági csapat. Itt érdemes kihangsúlyozni, hogy két hét múlva lesz esedékes a bécsi junior Európa-bajnokság.

Bearanyozta a szegedi hétvégét Hartmann Máté.
Bearanyozta a szegedi hétvégét Hartmann Máté.
Fotó: Aniko Kovacs / Forrás: MÚSZ

– A válogatási elvek értelmében az első két helyezett automatikus induló, a harmadik akkor, ha az időeredménye megfelel a nemzetközi szintnek, de itt egyedi kapitányi döntés is születhet. A felnőtteknek ezúttal a bajnoki-cím a tét, meg persze a kluboknak nyerhető eredményességi pontok – fogalmazott a versenyt megelőzően Gellért Gábor szövetségi kapitány.

Azzal általában minden úszó egyetért, hogy kevés jobb hangulatú esemény létezik a sportnaptárban. Köszönhetően többek között a főszereplőknek, a Szegedi Úszó Klub és a MÚSZ szervezőcsapatának, valamint a világ- és Európa-bajnokságok helyszínéül szolgáló kajak-kenu pálya profi körülményeinek.

Ez a hétvége pedig biztosan sokáig emlékezetes marad Betlehem Dávid számára, aki megvédte címét, a hölgyeknél pedig Fábián Bettina pályafutása során először lett aranyérmes a felnőttek között a nyíltvízi úszók országos bajnokságán. Mégis talán Olasz Anna beérkezése sikeredett a legérzelmesebbre, aki pályafutása utolsó versenyén indult, s becsülettel végigtempózta a tíz kilométert. Na de rendkívüli sportemberi nagyságról tett tanúbizonyságot Mihályvári-Farkas Viktória, aki a belgrádi medencés Eb csalódását maga mögött hagyva nem csupán végigúszta a távot, de bejött ezüstérmesnek. Ebben a versenyszámban Hartmann Máté is letette névjegyét, sőt, 2:01:38-as idővel bronzérmet szerzett az U18-19-es korosztályban.

A vasárnapi versenynap az 1500-as futamokkal zárult. A felnőtteknél Betlehem Dávid hét tizeddel előzte meg Rasovszky Kristófot, Mihályvári-Farkas Viktória pedig utcahosszal győzött Juhász Janka és Fábián Bettina előtt. Mindeközben a junioroknál a PSN Zrt. reménysége, Hartmann Máté aranyérmet szerzett 16:50.­8-as idejével az U18-19-es korosztályban, így már biztosan ott lesz a két hét múlva esedékes kontinensviadalon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában