Kosárlabda

2023.08.17. 20:00

Így néz majd ki a Rátgéber Kosárlabda Akadémia történelmi idénye

Első élvonalbeli idényére készül az NKA Universitas Pécs férfikosárlabda-csapata, amely évről évre dinamikusan fejlődik. Az új idény azonban egy óriási erőpróbával, a címvédő elleni meccsel kezdődik majd.

Kvanduk Bence

Forrás: NKA Universitas PEAC

Évről évre egyre feljebb tör a Rátgéber Nemzeti Kosárlabda Akadémia immár NKA Universitas Pécs névre hallgató férfikosárlabda-csapata. Nem is olyan régen, a 2019/2020-as évben még az NB I. B Zöld-csoportjában lett alapszakasz második a Cegléd mögött 19–5-ös mérleggel. Az élen végző gárda is épp így zárt. Már akkor is a keret tagja volt Benke Krisztián, Kazy Balázs, Meleg Gergő, Rátvay Balázs, Scherer Bálint, Herger Salamon és Váits Olivér. 
Egy évvel később az alapszakasz 8. helyét érte el már a Piros-csoportban a gárda, 13 győzelmére 13 vereség jött. Ekkor Meleg már a városi rivális PVSK-t erősítette, de a Benke, Váits, Scherer, Herger mag megmaradt. Melléjük megérkezett Lados Erik, Kollár Bence, Kocsis Zalán, hogy néhány nevet említsünk. 

A 2021/2022-es idényben tovább bontogatták a szárnyaikat a tehetségek, akik minden lehetőséget meg is kaptak erre. Az alapszakaszban már 19 alkalommal győzni tudott a gárda, amelynek alapkövei továbbra is a már említett kosárlabdázók voltak Nemanja Djordjeviccsel kiegészülve, de megérkezett közéjük Meszlényi Róbert is. A rájátszás nem teljesen úgy alakult, ahogyan azt a gárda szerette volna, de az elődöntőben elszenvedett vereség után még tudott egy kis erőt kipréselni magából, s a Vasas ellen megszerezte három meccsen a harmadik helyet. 

Így érkeztünk meg aztán a tavalyi idényre, ahol már mindenki bajnokesélyesként számolt azzal a gárdával, amelynek nagy része a Zöld-csoport óta az NKA Pécs mezét viselte, s Meleg is visszatért a Vasúttól. Persze mellette Kerpel-Fronius Gáspár és Kovács Péter is komoly igazolásnak számított, de Kazy, Meszlényi, Rátvay, Kollár, Herger, Scherer, Benke, Lados és Kármán is évek óta a csapat magját alkották. Talán épp ebben rejlett a gárda legnagyobb ereje, ami a döntőn jött ki igazán. Tökéletesen ismerték egymás erősségeit, és bízhattak egymás képességeiben, így jöhetett vissza a finálé ötödik meccsén is a PVSK ellen nagy hátrányból az együttes, amely 24–2-es mérleggel az élen zárta az alapszakaszt is. 

Az új szezont a tavalyi bajnok Falco KC Szombathely ellen kezdi majd az újonc, nem valószínű, hogy sikerrel, de látható, hogy a játékosok évről évre képesek voltak eddig is egy új szintre ugrani, így a szurkolók idén is bízhatnak abban, hogy az érkezőkkel megmarad ez a tendencia, s jövőre is az élvonalban láthatja majd az NKA Universitas Pécset. 

Az NKA Universitas Pécs bajnoki menetrendje 

szeptember 
30.: Falco KC Szombathely–NKA Universitas Pécs 

október 
07.: Kaposvári KK–NKA Pécs 
14.: NKA Pécs–Atomerőmű SE (Paks) 
21.: Sopron KC–NKA Pécs 
28.: NKA Pécs–Debrecen 

november 
04.: Zalaegerszegi TE–NKA Pécs 
11.: NKA Pécs–Arconic-Alba Fehérvár 
18.: NKA Pécs–Budapesti Honvéd SE 
25.: SZTE (Szeged)–NKA Pécs 

december 
02.: NKA Pécs–MVM-OSE Lions (Oroszlány) 
09.: Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét–NKA Pécs 
16.: NKA Pécs–Szolnoki Olajbányász 
20.: Egis Körmend–NKA Pécs 
30.: NKA Pécs–Szombathely 

január 
06.: NKA Pécs–Kaposvár 
13.: Paks–NKA Pécs 
20.: NKA Pécs–Sopron 
27.: Debrecen–NKA Pécs 

február 
03.: NKA Pécs–Zalaegerszeg 
10.: Fehérvár–NKA Pécs 
14.: Budapest Honvéd–NKA Pécs 

március 
02.: NKA Pécs–Szeged 
09.: Oroszlány–NKA Pécs 
16.: NKA Pécs–Kecskemét 
23.: Szolnok–NKA Pécs 
30.: NKA Pécs–Körmend 
 

Nem kíméli a szakmai stáb az edzéseken a keretet, de így is belefér egy két mosoly, némi nevetés a programjukba
Fotó: NKA Pécs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában