Fosszíliák bűvöletében

2 órája

Ősi titkok tárulnak fel az új pécsi rövidfilmben (VIDEÓ)

Szeptember 25-én jelent meg egy különleges alkotás, amely a földtörténet izgalmas kincseit mutatja be művészi módon. A pécsi Szakonyi Balázs és Katona Bálint ismeretterjesztő rövidfilmje, a „Fosszíliák – A kőbe zárt ősmaradványok titka” kreatív animációkkal tárja elénk az ősi világ titkait.

Mohay Réka

Szakonyi Balázs lapunknak elmondta, az új rövidfilm az ismeretterjesztést az elmélkedéssel kapcsolja össze a bemutatott ősi fosszíliák kapcsán. Úgy fogalmazott, a munka az idő mérhetetlen távlatainak demonstrációja, ugyanakkor a fosszílizáció egyszerű és tömör összefoglalása, gyönyörű vágóképekkel és egyszerű animációkkal illusztrálva. A munka szeptember 25-én a National Geographic magyar nyelvű, online felületén és a készítők Youtube-csatornáján is debütált. 

Szakonyi Balázs, ősi fosszíliák
Szakonyi Balázs fiatal kora óta érdeklődik az ősi fosszíliák világa iránt
Forrás: Szakonyi Balázs

Néha az élet vége egyben egy új történet kezdete, amely nyomokat hagy maga után. Ha megtanuljuk, hogyan olvassunk bennük, letűnt korok színes képe rajzolódik ki előttünk, és az ősi világok lakóinak hírvivői elmondhatják történeteiket

 – hallhatjuk a kisfilm elején a Köles Ferenc, pécsi színművész által tolmácsolt narrációban.

A filmben szereplő fosszíliák zöme Szakonyi Balázs gyűjteményéből való, többségüket a Kelet-Mecsekben, a Villányi hegységben, Nagyárpádon és Orfűn gyűjtötte. 


Ősi kincsekről mesél Szakonyi Balázs és Katona Bálint filmje


Szakonyi Balázs és Katona Bálint eddig főként a történelem és régészet területéhez kapcsolódó munkákkal foglalkozott. Ám mindketten úgy érezték, itt az ideje, hogy kipróbálják magukat egy egészen más terepen.
És hogy miért épp a fosszíliák? Szakonyi Balázs már gyerekként érdeklődést mutatott a paleontológia iránt, azóta pedig egyre több kövületre tett szert baranyai kirándulásai során.

Gyermekként mindig lenyűgözött a fosszíliák világa, és bár nem hivatásos paleontológus vagyok, hatalmas lelkesedéssel gyűjtöm őket. A projekt számomra egy álom megvalósulása

 – mondta el az alkotó.


Magyar leletek és együttműködések

 

Az elmúlt években szép gyűjteményem alakult ki, amelynek nem kis részét hazánk területén találtam. Szerettem volna, hogy ezeket a ritka és gyönyörű példányokat mások is megcsodálhassák, és közben rávilágítsunk arra, milyen elképesztő időtávlatokat tárnak fel

 – mesélte Szakonyi Balázs.

A film nem csak gyönyörködtet: az alkotók célja az is volt, hogy laikus nézők számára is érthetővé tegyék, hogyan jön létre egy kövület, és miért olyan értékesek.

A munkát több szakértő és kreatív művész segítette, köztük Zentai István, aki mikrofosszília-gyűjteményével gazdagította a filmet, valamint szakmai lektorként is közreműködött. Az animációkban szereplő grafikák pedig Szakonyi Balázs feleségétől, Kiss Csengétől származnak.

A „Fosszíliák – A kőbe zárt ősmaradványok titka” készítői remélik, hogy minél több emberhez eljut alkotásuk, s a nézők érdeklődését is sikerült felkelteni a fosszíliák titkai iránt.

A rövidfilm nemcsak tudományos szempontból izgalmas, de vizuálisan is értéket hordoz, üzenete pedig ekképpen is megfogalmazható: a Föld történelme ott hever a lábunk alatt, csak meg kell tanulnunk olvasni a jeleket.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában