Fesztivál

2 órája

Északi filmek szögeznek a moziszékhez

Immáron tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Skandináv Filmfesztivált Magyarországon. Az eseményhez több hazai mozi is csatlakozott, köztük a pécsi Apolló, ahol szeptember 26. és 29. között az elmúlt pár év legkiemelkedőbb északi filmjeit vetítik.

Czeczon Enikő

Az első műsorra tűzött északi darab az Amikor megtörik a fény címet viseli. A szeptember 26-án vetített alkotás egy nehéz és komplex szituációt dolgoz fel nagyfokú érzékenységgel.

északi
Lesz bőven miből válogatni, hiszen hét északi film lesz terítéken
Fotó: MW

Hét északi film: a zombi-horrortól a felnövéstörténeteken át az ufókig

A fesztivál második napján szeptember 27. több filmet is vetítenek a fesztivál keretében. Az egyik az Armand, amelyben egy hatéves kisfiút megvádolnak azzal, hogy az iskolában átlépte a határokat legjobb barátjával szemben. Ez az ügy események sorozatát indítja el, és egy elsöprő jóvátételi csatában teljesedik ki. A másik mozivászonra küldött alkotás a Fiúk, amelyben egy idealista börtönőr, Eva átkéreti magát az intézmény legkeményebb és legerőszakosabb részlegébe, ahová egy számára ismerős férfit zártak. A nő itt egy életveszélyes pszichológiai játszmába kezd, amelynek következményei beláthatatlanok. A harmadik film az Élőhalottak!, amelyben titokzatos módon feltámadnak a halottak, és ez a váratlan esemény káoszba taszít három családot, akik éppen gyászolják az elhunyt rokonaikat, amikor azok visszatérnek a halálból. 

Szeptember 28-án a Szex című filmet tűzte műsorra a pécsi mozi. Az alkotás az idei Berlinálé egyik nagy kedvence. A filmben két monogám, heteroszexuális házasságban élő kéményseprő olyan helyzetekbe kerül, amelyek miatt számtalan kérdés megfogalmazódik bennük a szexualitásról és a nemi szerepekről. 

A fesztivál utolsó napján két filmet tűznek műsorra. Az első az Ufóvadászok, amely az X-akták és a Stranger Things szerelemgyereke. A filmben egy nyolcéves gyermek, Denise elveszítette édesapját. A lány meg van győződve arról, hogy az apja nem meghalt, hanem elrabolták az idegenek. A férfi felkutatásában egy ufótársaságtól kap segítséget. A film ötlete akkor született meg, amikor a forgalmazó megtudta, hogy Svédországban létezik egy egyesület, amely rejtélyes jelenségeket vizsgál, és a világ legnagyobb UFO-archívumával rendelkezik. A második, egyben az esemény zárófilmje A tizenkettedik férfi, amely a nácik elől menekülő norvég háborús hős, Jan Baalsrud elképesztő történetét meséli el.  

További részletek a pécsi Apolló Mozi honlapján olvashatók. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában