Kiállítás és bemutatók

2024.09.14. 08:40

Minden az üvegről szól ezen a hétvégén Hosszúhetényben és Óbányán (galéria)

Wald Kata

Fotó: Sándor Judit

Különleges programot kínál Óbánya és Hosszúhetény erre a hétvégére. Immár hetedik alkalommal tartják meg az Üveges Hétvégét a Kelet-Mecsekben - az óbányai üvegfúvást bemutató falunapi rendezvény szeptember 14-én 9 órakor zenés, népviseletes ébresztővel indul, majd 10 órakor a faluház udvarán tartják az ünnepi megnyitót, ahol Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke mond beszédet. 

Ezt követően lehetőség nyílik az üvegművészeti kiállítás megtekintésére a Heimatmuseumban, amelynek során Budveszel Gyula üvegfújó mesterre emlékeznek a résztvevők. A délelőtt folyamán, majd azt követően 14 és 19 óra között üvegfújás bemutatót láthatnak az érdeklődők Smetana Ágnes, Pattantyús Gergely, James Carcass és Telegdi Balázs üvegművészek és tanítványaik közreműködésével, ezen kívül Móró Barbara üvegékszer-alkotásai is megtekinthetők lesznek. Az ünnepi szentmisét 12.30-kor tartják, délután pedig, az üvegfújás bemutatókkal párhuzamosan zenés műsorok is várják a közönséget. A napot este utcabál zárja. 

Szintén a szombati napon 18 órakor a hosszúhetényi kultúrház emeleti kiállítóterében László Kyra üvegművész MONTÁZS című tárlatának megnyitójára kerül sor, amelynek alkalmából "UNESCO örökségelem lett az üvegművesség" címmel beszédet mond Derksen Gyöngyi a Neuglashütte Német Nemzetiségi Kultúrfalu Egyesület elnöke.

Szeptember 15-én, vasárnap Óbányán szintén üvegfújás bemutató lesz a délelőtt folyamán. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában