Ünnepi koncert

2024.09.13. 18:32

Magyar Dal Napja: ősbemutatóra hangolva rendeztek beszélgetést a pécsi akadémián

Három órával az ünnepi koncert előtt annak helyszínén rendezett több témát is érintő háttérbeszélgetést a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) regionális csoportja.

Balikó Gergely

Péntek kora délután tartották a sajtótájékoztatót

Fotó: Löffler Péter

A művészeti akadémia határon túli kapcsolatépítéséről, hálózatfejlesztéséről, szellemi-alkotói holdudvarának bővítéséről Kiss János alelnök adott áttekintést az eseményen. Az MMA alelnöke a Magyar Dal Napja kapcsán pedig a pécsi programokat szervező Magyar Kodály Társaság névadójáról megemlékezve a zeneszerző tanításainak, üzenetének máig tartó aktualitására hívta fel a figyelmet egyebek mellett.

A beszélgetés előtt tartotta a 2025-ös évet tervező ülését a PRMCS, elsőként a régiók közül, amelynek terveiről Dévényi Sándor Kossuth- és Ybl Miklós-díjas pécsi építész számolt be. A többi között csoportjuk céljuknak nevezte, hogy a helyben élő művészeknek elhozzák az akadémia üzenetét. Továbbá, hogy sokrétű kapcsolatokat alakítsanak ki a Baranya, Somogy és Tolna vármegyéket jelentő régió önkormányzataival, felsőoktatásával, művészeti szervezeteivel, mindezt úgy, hogy közben az összes művészeti ágat képviselik.

Kertész Attila karnagy a Magyar Dal Napja alkalmából rendezett ünnepi koncert részleteit is ismertette a beszélgetésen. Mint jelezte, a program összeállításánál igyekezett széles spektrumot lefedni a magyar dalkincsből: népdaloktól kezdve a romantikus operák és operettek részletein át, egészen az értékes könnyűzenéig. Takács Katalin, aki tavaly megnyerte a pécsi Kodály Népdal Maratont, népdalcsokrot fog előadni. Körtesi András, KÓTA-díjas zongoraművész Bartók, míg Smid Eszter, Pécsen végzett magánénekes Kodály egy művét adja elő.

A program csúcspontjának ígérkező ősbemutatóról Kertész Attila elmondta: Dragony Tímea Színek zengése című darabját, amelyet Csővári Csilla Offenbach-díjas énekes ad elő, Vas Bence gitárművész fogj kísérni hangszerén. A hangversenyt egy igényes könnyűzenei produkció zárja: Balásy Szabolcs adja elő saját szerzeményét, Kinizsi imáját.

Az eseményen Vas Bence pedig a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy az ősbemutatón felcsendülő mű szerzője az elmúlt három évben az MMA ösztöndíjasa volt. Kitért arra is: az, hogy a Magyar Dal Napja nemcsak a könnyűzenéről szól az ugyancsak a művészeti akadémiának köszönhető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában