Ünnepi hangverseny

2024.09.11. 11:30

Magyar Dal Napja Pécsen: Ősbemutató és zenei sokszínűség vár a koncerten

Ünnepi hangversenyre kerül sor Pécsen, nem mindennapi zenei palettával. A Magyar Dal Napja alkalmából szeptember 13-án 18 órakor várják az érdeklődőket az MTA PAB Székházában. A hangverseny karnagyával, Kertész Attilával beszélgettünk a műsorról.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

– A Magyar Művészeti Akadémia Pécsi Regionális Munkacsoportja és az MTA Pécsi Akadémiai Bizottsága először szervez hangversenyt a Magyar Dal Napja alkalmából. Hogyan született meg a program ötlete?

–  Az inspirációt tavaly szereztem, amikor részt vettem a Vigadóban a Magyar Művészeti Akadémia által a Magyar Dal Napjára szervezett kiváló koncerten. Elhatároztam, hogy az ötletet Pécsen is meg kell honosítani. A Magyar Dal Napja egyébként komoly előzményekre tekint vissza, az 1920-30-as években számos hasonló rendezvény zajlott. Később ezek egy időre megszűntek, de 2008-ban Presser Gábor kezdeményezésére újraindult a Sziget Fesztiválon, és rögtön hatalmas sikert aratott. A Magyar Művészeti Akadémia Pécsi Regionális Munkacsoportja és a Magyar Kodály Társaság is támogatja a pécsi rendezvényt, amely, bízunk benne, hogy sokak érdeklődését felkelti majd.

 Kertész Attila, Pécs, Magyar Dal Napja
Magyar Dal Napja Pécsen: Kertész Attilával beszélgettünk.
Forrás: PTE-MK Zeneművészeti Intézet

– Milyen műsorra számíthat a közönség a szeptember 13-i hangversenyen?
– A program összeállításánál igyekeztem széles spektrumot lefedni a magyar dalkincsből: népdaloktól kezdve a romantikus operák és operettek részletein át, egészen az értékes könnyűzenéig. Takács Katalin, aki tavaly megnyerte a pécsi Kodály Népdal Maratont, népdalcsokrot fog előadni. Körtesi András, KÓTA-díjas zongoraművész Bartók, míg Smid Eszter, Pécsen végzett magánénekes Kodály egy művét adja elő. Kriszta Kinga és a szintén Pécsen végzett Horváth István, az Operaház magánénekesei Kodály, Erkel és Lehár szerzeményeiből adnak ízelítőt. Fellép a Pécsi Nosztalgia Énekegyüttes, akik neves hazai szerzők műveit szólaltatják meg.  A program csúcspontjának ígérkezik egy ősbemutató, Dragony Tímea Színek zengése című darabja, amelyet Csővári Csilla Offenbach-díjas énekes ad elő Vas Bence gitárművész kíséretével. A hangversenyt egy igényes könnyűzenei produkció zárja: Balásy Szabolcs adja elő saját szerzeményét, Kinizsi imáját, amely Szentgyörgyváry Péter szövegével már nagy sikert aratott a siklósi várban.

– Számos szakmai elismerés birtokosaként miként látja a Magyar Dal Napja szerepét? Miért szeretné, hogy az ünneplése Pécsen is meghonosodjon?
–  Ahogyan számos jeles kutató is megállapította, a zene meghatározó szerepet játszik az emberi életben, a test, a lélek és a szellem pallérozásában egyaránt. Óriási közösségformáló erővel bír. Ez kiváltképp fontos lehet egy olyan világban, amely egyre inkább digitálissá válik. 

A Magyar Dal Napja kiváló alkalom arra, hogy közösségben ünnepeljük a hazai zenei kultúrát, és megmutassuk a sokszínűségét. 

Pécsen az is újdonság, hogy az Akadémia székházának termében tartjuk a hangversenyt, amely, reményeink szerint hagyományteremtő kezdeményezéssé válik.

A hangverseny ingyenesen látogatható, a részvételi szándékot az alábbi űrlapon kérik jelezni a szervezők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában