Különlegesség

2024.08.05. 12:00

Solymosi Péter és Hegyi Barnabás koncertje: világpremierre kerül sor trombitán és orgonán (videó)

Az orgona és a trombita párosa, bár elsőre talán szokatlannak tűnhet, különleges, lágy harmóniát alkot. Dr. Solymosi Péter trombitaművész, a Pannon Filharmonikusok fúvósa Hegyi Barnabás orgonistával lép fel Pécsen és Veszprémben. A Filharmónia Magyarország által rendezett két augusztusi koncert a líraiság jegyében kínál nem mindennapi zenei élményt a hallgatóságnak.

Mohay Réka

Augusztus 22-én a veszprémi, augusztus 23-án este 8 órától pedig a pécsi székesegyházban játszik dr. Solymosi Péter trombitaművész és Hegyi Barnabás, a budapesti Mátyás-templom karnagya, kántor-orgonistája.

Hegyi Barnabás, Solymosi Péter, orgina, trombita
Hegyi Barnabási orgonán, Solymosi Péter trombitán játszik majd a pécsi és a veszprémi székesegyházban
Forrás: Filharmónia Magyarország

Barnabással a Filharmónia kapcsolt össze minket, így egy teljesen új együttműködés tanúja lehet a közönség 

– árulta el Solymosi Péter.

Az évek során sok elismerést kaptam a közönségtől a lírai, énekhez hasonló játékomért, ezért a koncerten ezt a líraiságot szeretném kiemelni, a trombita vokális, énekszerű játékmódjával, de a virtuózabb elemek sem hiányoznak majd. Általában magasabb regiszterben játszom piccolo trombitával, most azonban egy másik megközelítést is szeretnék bemutatni, amikor nem megyek annyira magas regiszterekbe, hanem a hagyományos hangzású trombitákat használom 

– tette hozzá.

A repertoárban főként késő romantikus művek szerepelnek, de hallható lesz egy gyönyörű, barokk Corelli-szonáta az 1700-as évekből, amelyeket tánctételek alapján írt a zeneszerző. Ezen kívül olyan műveket játszunk, mint például Rachmaninoff „Vocalise”, vagy Glinka „Északi csillag” című muzsikája.

 – tudtuk meg a közelgő koncertről Solymosi Pétertől.

Műsorra tűzték továbbá Schelokov egyik trombita koncertjét is, amely a világon először hangzik el orgona kísérettel. Ez a darab is rendkívül lírai, ugyanakkor virtuóz elemeket is tartalmaz.

Solymosi Péter és Hegyi Barnabás a trombita és az orgona összhangját mutatja be

A trombita és orgona párosítása az elmúlt 50-60 évben vált rendkívül népszerűvé. A trombita képes túlszárnyalni az „orgona tutti” (amikor az összes regiszter egyszerre szólal meg) hangzását is, s jól illeszkedik az orgonához, amely a trombita hangját is képes utánozni. A kombináció különleges, ünnepélyes összhangot képes teremteni. 

Megemlíteném itt a francia trombitás, Maurice André munkásságát. Ő már a ‘70-es években lemezeket készített orgonakísérettel, Marie-Claire Alain közreműködésével. Az ő duójuk jelentősen hozzájárult a párosítás népszerűsítéséhez

 – emelte ki Solymosi Péter.
Az érdeklődők a pécsi, illetve a veszprémi koncertekre a Filharmónia Magyarország honlapján válthatnak jegyet. A közösségi oldalukon közzétett videó megtekintésével pedig egy rövid ízelítőt is kaphatnak Solymosi Péter és Hegyi Barnabás augusztusi bemutatójának hangzásvilágából.


 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában