Történelmi előadás

2024.08.22. 11:00

Bonaparte Napóleon uralkodása kerül terítékre

Augusztus 22-én, csütörtökön 17 órától az MCC pécsi képzési központjában történelmi előadásra kerül sor.

Mohay Réka

Az „Egy hódító, aki Európát formálta” című nyilvános program Bonaparte Napóleon uralkodását és az utána következő európai szövetségi rendszert vizsgálja, dr. Hahner Péter történész, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola műhelyvezetőjének segítségével.

Talán kevés olyan világszerte közismert történelmi személyiség van, mint Bonaparte Napóleon. Hírnevét elsősorban katonai hódításainak és nagyra törő államférfiúi mivoltának köszönheti. Kétségtelen tény, hogy Napóleon az európai történelem egyik legnagyobb, korának legütőképesebb hadseregét állította fel, mellyel leigázta és mondhatni uralma alá vetette Európa csaknem minden népét, és ellenőrzése alá vonva a kontinens fő gazdasági és kereskedelmi központjait. E hadászati sikereivel minden bizonnyal a nagy hódítók történelmi pantheonjában van a helye, azonban uralkodása belpolitikai tekintetben is jelentős és máig ható folyamatokat indított el, melyekkel megteremtette és lerakta a modern Franciaország alapjait. Történelmi nézőpontból fontos továbbá, hogy a napóleoni háborúk hatásai, a hatalmi egyensúly változásai és az új világrend kialakulása mind olyan tényezők voltak, amelyek formálták a kor politikai és gazdasági eseményeit, alakították a kontinens geopolitikai realitásait. Az előadás során arra is választ kapunk, hogy a nemrégiben bemutatott és vitát kavart Ridley Scott által rendezett Napoleon című film mennyire fest hiteles képet a császár-hadvezérről

 – áll a program ajánlójában.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában