Nemzetközi sztárok is érkeznek

2024.08.08. 21:00

Az augusztus minden más hónapnál erősebb lesz Pécsett jazz-zenében

Erős az augusztus, majd azt követően az  egész év jazzkoncertekben. Több nemzetközi összetételű banda érkezik, s neves pécsi származású muzsikusok is hazatérnek.

Mészáros B. Endre

A fotón Mácsai Pál látható, képünk illusztrációként szolgál.

Fotó: Pannon Filharmonikusok

A vibrafon sajátos szólamaival indult a sorozat, a Püspökvári Zenés Esték idei utolsó koncertjén augusztus 6-án a székesegyház nyugati oldalán található téren. A hangszert Zsoldos Béla szólaltatta meg és bekapcsolódott a játékba a Nagy János Trió, valamint a Freestyle String Quartet is. 

Két nappal később, augusztus 8-án a Zsolnay Negyedben a Balkan Union Quintet lép fel. A kelet-európai hagyományokat őrző zenészek csoportja a modern zene elemeivel ötvözi népzenei hagyományunkat. Ez mondjuk inkább világzene, mint jazz, de két műfaj határán egyensúlyoz az együttes. A világhírességekkel (Al Di Meola, Trilok Gurtu, Mike Stern) zenélő gitáros, Tóth Bagi Csaba a frontember, a doboknál a Fonogram-díjas Kertész Ákos ül, míg Básits Branka és Eredics Dávid népzenei töltetet ad a számoknak.

Aztán a Metronóm Jazz Klub uralja az év hátralévő részében a jazzkínálatot. A  sorozat következő koncertje augusztus 15-én lesz a Pirogránit Udvarban, Boggie-val, aki Maradj még turnéjával érkezik Pécsre. Csemer Boglárkáról tudni kell, hogy ő képviselte hazánkat a 60. Eurovíziós Dalfesztiválon 2019-ben.

Szeptemberben a hagyományokhoz híven egy koncertre hazatér szülővárosában Bágyi Balázs jazzdobos, aki egy évtizeden át irányította a Magyar Jazzszövetséget, és szeptember 12-én a Zsolnay Negyedben (időjárásfüggő, hogy a Pirogránit Udvarban, vagy az E78-ban) Visegrád Jazz Bandjével lép fel. Ez egy nemzetközi csapat, a visegrádi országok kimagasló művészeiből, s ki-ki hozza saját szerzeményeit, amit együtt játszik a zenekar: Radovan Tariska (SK) - szaxofon, Rafal Sarneczki (PL) - gitár, Tomas Baros (Cz) - bőgő és Bágyi Balázs  - dob. Októberben, 17-én Subtones koncert következik. Ezt a muzsikát azoknak ajánljuk, akik szeretik a dallamos slágereket, a popzenét, de azért kacérkodnak az igényesebb könnyűzenével. Legismertebb a Fonogram-díjas Lángolj című lemezük, melyenek szövegírásában Závada Péter is közreműködött. Sajátosságuk továbbá a trombita centrikus zene, és hogy két énekesnővel szerepelnek, Jónás Verával és Kiss Flórával. 

Ugyancsak nemzetközi banda játszik november 14-én: a Dés András Mash Trió.

Mahan Mirarab gitáros és Dés András ütőhangszeres a Mash alapítói és Bécsben aktív elsősorban az együttes, de Dés András révén gyakran koncerteznek Magyarországon is. 

Vincent Pongrácz, a trió harmadik tagja, akinek klarinétjátéka a hip-hopot is behozza a koncertjeikre. A trió debütáló albuma 2024 őszén jelenik meg, ebből jó néhány szám hallható a pécsi fellépésükön.

Az évzáró Metronóm Jazz Klub koncert pedig december 5-én lesz, az ugyancsak pécsi születésű Hofecker Dániellel és a New Day Sextettel. Hofecker Dániel kiváló fiatal jazz zeneszerző (több nemzetközi versenyen nyert már a szerzeményeivel a dixieland műfajban), kitűnő hangszerelő és trombitás, a New Day Sextet pedig az ő szerzeményeit játssza. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában