Külön és együtt

2024.08.10. 12:04

A Nádor Galéria egy különleges hangulatú tárlatnak ad otthont

Tranzit néven nyílt új tárlat Pécsen augusztus 8-án. A kiállításnak a Nádor Galéria ad otthont, ahol augusztus 23-ig lehet megtekinteni két fiatal képzőművész alkotásait a kiállítótér nyitvatartási idejében.

Czeczon Enikő

Fotó: KOVACS LILIANA

Komlódi Judit és Sipos Ábel Mihály képzőművészek munkái láthatók az impozáns Nádor Galéria épületében a nyár utolsó hónapjában. Az alkotások az űrbe, a kozmoszba kalauzolnak. Előbbi alkotó egyik munkáján még a Csillagok háborúja univerzumból jól ismert Ezeréves Sólymot is felfedezhetjük, utóbbi művész plasztikáiban pedig rögtön a csillagrombolókat véljük látni.

Egy távoli galaxisba utazhatunk a tárlaton

A különleges világú tárlatot augusztus 8-án nyitotta meg Varga Rita képzőművész, aki elmondta, hogy két eltérő karakterű művészpáros kiállításának lehetünk szemtanúi a galériában. Az alkotók tematikailag azonban hasonló témában dolgoznak, ami a space, az űr vizsgálata egyéni megközelítéssel szereplőkkel, hősökkel, nézőpontokkal. A munkák mindemellett egy finom párbeszéd részeseivé vállnak, amely a jelenlét és a tájékozódás élményeire keresnek lehetőséget a távolabbi galaxis érintésével.

A megnyitón kiderült, hogy a művészek korábban nem ismerték egymást és egymás munkásságát, a véletlennek köszönhető ez a közös tárlat. Varga Rita kiemelte ezzel kapcsolatban azt, hogy a véletlen műveket szül, főleg a képzőművészetben, és jómaga állíthatja, művész társai nevében is, hogy imádják a véletleneket, mert a véletlenek nem véletlenek.

A Nádor Galéria kiállító művészei

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Nádor Galériára vonatkozó kiállítási pályázatára jelentkezett Komlódi Judit és Sipos Ábel Mihály. A zsűri döntése alapján kerültek végül közös platformra ezen kiállítás keretében.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomázott Komlódi Judit, aki Debrecenben él és dolgozik. A művész pályája széles spektrumú. Foglalkozott illusztrációval, amivel párhuzamosan díszlet- és jelmeztervezőként is dolgozott. Ő tervezte egy debreceni bábtársulat díszleteit és bábkaraktereit, mindemellett pedig mesekönyv illusztrálással is foglalkozik. A festészet pedig már korábban is érdekelte, hiszen művészeti tevékenységének és tervezésének mindig fontos része volt. A tárlaton látott festményein megjelenik az Utazó Ember figurája, aki nem egy klasszikus turista, hanem sokkal inkább saját fejlődésének, korlátainak, erősségeinek és gyengeségeinek útját járó alak, akinek karaktere sokszor utal megjelenésében egy űrutazó asztronautára.

Sipos Ábel Mihály szobrászművész 2023-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász képzésén. Kutatási munkája tematikailag az űrprogrammal párhuzamos, hiszen olyan plasztikákat alkotott, amelyek egy bolygó felszínén született város struktúra lenyomatai. Egy utópisztikus holdbéli városi lét jeleit láthatjuk munkáin, amelyeket asztronauták építhetnek a jövőben, ami nem is elképzelhetetlen, hiszen a NASA szeretne egy kolóniát létrehozni a Hold déli pólusánál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában